Senat UNSA: Studentima obezbijediti slobodno vrijeme za vjerske obrede

Radiosarajevo.ba
Senat UNSA: Studentima obezbijediti slobodno vrijeme za vjerske obrede
Senat Univerziteta Sarajevo je usvojio inicijativu Studentskog parlamenta (SPUS) na današnjoj sjednici, a odluka podrazumijeva neodržavanje predavanja, ali ni ispitnih rokova na fakultetima UNSA-e petkom zbog klanjanja džuma-namaza.

Pri planiranju akademske godine vodit će se računa i o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti, kao i ostalih vjerskih zajednica, piše Avaz

Zaključak je donesen jednoglasno, a navedeno je da je odluka usmjerena ka poštivanju ljudskih prava pripadnika svih vjerskih zajednica. 

Preporučuje se da organizacione jedinice Univerziteta u Sarajevu pripreme akademski kalendar te druge dokumente koje uređuju plan i program kako se akademske obaveze ne bi zakazivale petkom i to od 11:45 do 13.00 sati u periodu zimskog računanja vremena, odnosno od 12:45 do 14:00 sati u periodu ljetnog računanja vremena. 

Dalje se navodi da organizacione jedinice i nastavno osoblje, u slučaju zakazivanja obaveza u dane vikenda, vode računa o terminima centralnih sedmičnih molitvi pripadnika katoličke i pravoslavne vjeroispovjesti, ali i ostalih vjerskih zajednica, te da u tim terminima ne zakazuju akademske obaveze.

"Smatramo da se održavanjem nastave i ispita za vrijeme džuma-namaza (koji je vjerska obaveza pripadnika islamske vjeroispovijesti), ugrožavala njihova osnovna ljudska prava i kršili pobrojani pozitivno-pravni propisi, jer ti studenti moraju birati između obavljanja vjerske obaveze i obrazovanja (sticanja znanja) zbog kojeg su i upisali fakultet. Dosadašnja praksa je bila da su profesori uglavnom, u vrijeme džuma-namaza, oslobađali obaveze predavanja samo studente islamske vjeroispovijesti, je bila diskriminirajuća prema pripadnicima drugih religija, kao i prema ženama – koji su dužni prisustvovati predavanjima, dok oni koji odu na džuma-namaz nisu dužni nadoknaditi tu nastavu – te su zloupotrebe tog prava bile čest slučaj. S druge strane, pojedini profesori, istina ne veliki broj, nisu vodili računa o tim vjerskim pravima studenata, te su zakazivali čak i ispite za vrijeme džuma-namaza. Centralne sedmične molitve drugih priznatih vjerskih zajednica su u neradne dane, te oni nisu imali problema sa obavljanjem istih. Međutim, često se u praksi dešava da nadoknade nastave, ispitni rokovi, ili izvršavanje nekih drugih akademskih obaveza, budu zakazane u dane vikenda, pri čemu se uglavnom ne vodi računa o terminima centralnih sedmičnih molitvi", saopćeno je iz SPUS-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije