Senadin Lavić: 'Važno je da se sjetimo Nurije Pozderca, on je tipičan primjer bosanskog čovjeka'

1
AA
Senadin Lavić: 'Važno je da se sjetimo Nurije Pozderca, on je tipičan primjer bosanskog čovjeka'
Foto: Media Centar Beograd / Prof. dr. Senadin Lavić

Posebno je važno da se sjetimo Nurije Pozderca, jer je on tipičan primjer bosanskog čovjeka koji je zaboravljen i ignoriran u periodu poslije Drugog svjetskog rata, poručeno je sa redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" o temi "Državno-pravna i politička samostalnost BiH i antifašizam" povodom 80 godina od pogibije Nurije Pozderca na Sutjesci.

Uvodničari su bili prof. dr. Enes Durmišević sa Pravnog fakulteta u Sarajevu, Alija Pozderac, slavist i publicista, bratić Nurije Pozderca, i prof. dr. Senadin Lavić sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu.

Durmišević je podsjetio je da je Nurija Pozderac bio pristalica jugoslavenske ideje, veoma aktivan u Dobrudži u stvaranju dobrovoljačkih odreda za borbu protiv Centralnih sila i za stvaranje SFR Jugoslavije.

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Bosanac (22) poginuo u saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj: Policija objavila detalje udesa

Istakao je da se Nurija Pozderac poslije Prvog svjetskog rata vratio u Cazin, bio gradonačelnik, uključio se u politički život i kao istaknuti pripadnik Jugoslavenske muslimanske organizacije (JMO) postao najmlađi zastupnik u Ustavnotvornoj skupštini Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca.

Durmišević je istakao da je Nurija Pozderac svojim radom i životom bio istinski primjer Krajišnika sa vizijom.

Lavić je istakao da je uvijek i iznova veoma važno razgovarati i razmijeniti ideje o plemenitom čovjeku Nuriji Pozdercu i idealima koje je slijedio.

Obilježena godišnjica smrti narodnog heroja Nurije Pozderca

Obilježena godišnjica smrti narodnog heroja Nurije Pozderca

"Posebno je važno da se sjetimo Nurije Pozderca, jer je on tipičan primjer bosanskog čovjeka koji je zaboravljen i ignoriran u periodu poslije Drugog svjetskog rata kada su isplivali birokrati i sumnjivi kadrovi koji su od borbe za jednakopravnost ljudi u zajedničkoj državi napravili sistem jednoumlja i na kraju ga i razorili", kazao je Lavić.

Istakao je da je pristupanje Nurije Pozderca Narodno-oslobodilačkom pokretu odredilo sudbinu velikog dijela bosansko-bošnjačkog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Alija Pozderac u audio poruci govorio je o djelu i životu bratića Nurije Pozderca, napominjući da je u novembru 1942. godine u Bihaću izabran za potpredsjednika Prvog zasjedanja AVNOJ-a, prve vlade buduće Jugoslavije, čime je postao prvi Bošnjak sa najvišom političkom i izvršnom funkcijom.

Podsjetio je da je ukazom Predsjedništva AVNOJ-a u septembru 1944. godine za zasluge u ratu posmrtno odlikovan "Ordenom narodnog oslobođenja".

Nurija Pozderac rođen je u Cazinu 15. januara 1892. godine, a preminuo je u okolini Tjentišta 12. juna 1943. od posljedica ranjavanja u borbama sa neprijateljskim njemačkim snagama.

Bio je učitelj i političar, učesnik Narodnooslobodilačke borbe i potpredsjednik Izvršnog odbora Antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Jugoslavije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije