Senad Šepić potvrdio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH

Radiosarajevo.ba
Senad Šepić potvrdio kandidaturu za člana Predsjedništva BiH
Foto: Nezavisni blok / Senad Šepić
U Sarajevu je danas održana politička konvencija Nezavisnog bloka na kojoj je utvrđen i kandidat za člana Predsjedništva BiH.

Tako je predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić potvrdio svoju kandidaturu za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda.

"U Parlamentu BiH desetog septembra prošle godine osnovali smo Nezavisni blok, politički projekat koji je otvorio novu stranicu nade i povjerenja. Danas zvanično objavljujem svoju kandidaturu za člana Predsjednuišptva BiH i zahvaljujem svim kolegama i svima koji me podržavaju da građanima ponudimo drugačiju politiku. Nadu umjesto straha, rješenje umjesto konflikta, budućnost umjesto prošlosti", kazao je Šepić u obraćanju medijima.

"Nažalost, prošlo je više od 20 godina od rata, a danas je Bosna i Hercegovina blokirana jer političke elite služe same sebi i oni su od ove zemlje napravile privatnu državu. O njima neću puno pričati. Vjekovna zemlja Bosna i Hercegovina imala je raznih neprijatelja, i vanjskih i unutrašnjih, i imala je problema i izazova većih od ovih današnjih, ali ona je uvijek ostajala kao jedinstvena zajednica i prostor srednjeg puta. Nezavisni blok i ja lično upravo želimo Bosnu i Hercegovinu kao zemlju srednjeg puta, jer su narod i građane izvarali i oni sa desne i oni sa lijeve strane. A naš put je balans i uključivanje - i nacionalna i građanska i evropska BiH, zemlja u kojoj su sloboda govora, medija, vjere i uvjerenja garantirani, u kojoj su regije ravnomjerno razvijene, u kojoj vladaju institucije, a ne pojedinci, u kojoj uspijevaju sposobni, a ne podobni i koja je članica modernih i razvijenih evropskih zemalja. Ni lijevo, ni desno, nego sredinom i naprijed, uvjereni smo da je to najbolji put za našu zemlju i sve njene narode i građane, istaknuo je Šepić.

"Ne želim pričati o lažnom patriotizmu, populizmu, nego želim raditi, graditi i biti glas u Predsjedništvu svih obespravljenih ljudi, kao i onih koji svojim sposobnostima žele drugačiju državu. Neću nikada dopustiti da u Predsjedništvu ove države govore o slabljenju i cijepanju BiH, nego ću svojim pristupom i radom motivirati i moje kolege da u toj najvećoj izvršnoj instituciji u zemlji govorimo o temama koje će pomoći stvaranju boljeg životnog standarda i drugačije vizije – one Bosne i Hercegovine u kojoj su Bošnjaci – Bošnjaci, Srbi – Srbi, Hrvati – Hrvati, Ostali – Ostali, ali u kojoj radnici imaju bolje plate, u kojoj poslodavci imaju manje poreze, u kojoj učenici i studenti imaju šansu da se kvalitetno obrazuju, u kojoj bivši borci imaju pravedniji sistem od države, u kojoj penzioneri imaju dostojanstven život", rekao je on.

On je kazao da su oni, do sada poznati, kandidati za ovu funkciju "ili zarobljeni u prošlosti ili su tipični portagonisti ljevice ili desnice, nemaju viziju i zato govore o lažnom bratsvu ili jedinstvu"

Dodaje da je na listama Nezavisnog bloka više od 80 posto novih ljudi. On je dodao da će imati podršku i u drugim političkm opcijama koji su podržali njegovu kandidaturu, kao i u međunarodnim krugovima.

Na kraju se obratio Bošnjacima.

"Našem narodu treba istina neko ko će pomiriti identitete, treba biti i Bošnjak i musliman i građanin ove države. Bošnjaci ne smiju i neće biti u prošlosti. Mi  moramo biti motor zdravih promjena i generator europskog puta. Bošnjaci moraju biti okrenuti budućnosti. Sa svojom suprugom Lejlom i kćerkom Iman želim graditi pravednu BiH u kojoj ćemo se svi dobro osjećati", poručio je.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije