MUP RS-a izvršio 472 provjere, otkrili postoji li mogućnost terorizma u BiH

Fena
MUP RS-a izvršio 472 provjere, otkrili postoji li mogućnost terorizma u BiH
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija (Na slici nije prikazan događaj iz teksta)

Ministarstvo unutrašnjih psolova Republike Srpske (MUPRS) je, nakon praćenja bezbjednosno interesantnih pojava i događaja i prikupljana operativnih saznanja u vezi sa osobama, grupama i organizacijama, čije je djelovanje povezano ili se može dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom, sačinio 34 operativno–kriminalističke analize, a izvršene su 472 operativne provjere za osobe i vozila.

"Kontinuirano su praćene bezbjednosno interesantne pojave i događaji na teritoriji RS-a i prikupljana su operativna saznanja o osobama i događajima koji se mogu dovesti u vezu sa vjerski ili etnički motivisanim terorizmom, kako bi se spriječilo izvođenje terorističkih akcija u RS ili korišćenja teritorije tog bh.entiteta za pripremu ili izvođenje akcija u Federaciji BiH i drugim državama ", navodi se u izvještaju o radu MUPRS-a u prošloj godini.

Naglašavaju da je intenzivirana saradnja sa policijskim strukturama na nivou BiH, iz okruženja i šire po pitanju suprotstavljanja u borbi protiv terorizma i ekstremizma i njegovim pojavnim oblicima.

"Saradnja se ogleda u stalnoj razmjeni informacija, stvaranju kontakt tačaka i razmjeni iskustava u prevenciji i borbi protiv terorizma. U skladu sa potrebama, pojačan je operativni rad na terenu svih policijskih službenika u cilju prikupljanja i obrade informacija, intenziviran je rad i pojačano je praćenje rada svih organizacionih jedinica Ministarstva koje se bave ovom problematikom", dodaje se u izvještaju.

Trenutna bezbjednosna situacija sa aspekta prijetnji izvođenja terorističkih napada na području RS-a, kako se tvrdi, može se ocijeniti kao relativno povoljna, odnosno, ne postoje pouzdane i provjerene informacije koje ukazuju na moguće ugrožavanje bezbjednosti izvođenjem terorističkih akata.

Iz MUPRS-a su u izvještaju, koji će biti predmet rasprave na narednoj sjednici entitetskog parlamenta, naveli i neke od provedenih preventivnih aktivnosti po pitanju borbe protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije