Šepić nakon izbora za čelnika odbora u Vijeću Europe: BiH stavljamo u fokus

S. H.
Šepić nakon izbora za čelnika odbora u Vijeću Europe: BiH stavljamo u fokus
Senad Šepić, zastupnik u Parlamentu BiH i predsjedavajući Delegacije BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe, izabran je u Strazburu za predsjednika odbora za vanjske poslove Vijeća Europe.

"Hvala svim kolegicama i kolegama u Vijeću Evrope za podršku i povjerenje. Ovo je još jedna važna pozicija gdje možemo staviti BiH i naše potrebe i prioritete u fokus, siguran sam da tako možemo o našoj zemlji slati drugačije, pozitivnije poruke i tako ću nastaviti i raditi, jer znam da naša zemlja može i treba puno bolje od ovoga što imamo sada", rekao je Šepić za Radiosarajevo.ba.

Riječ je o jednom od najznačajnijih i najutjecajnjih odbora unutar Vijeća Europe sa svih 47 zemalja članica, od kojih su većina i članice Europske unije.

Za njegovu zamjenicu izabrana je Maria Guzenina iz Finske.

Podsjećamo, Senad Šepić je od 2002. godine bio zastupnik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u dva mandata, a drugi mandat je prekinuo 2007. godine jer je imenovan za zamjenika ministra za civilne poslova BiH. 

Na općim izborima 2010. godine izabran je za zastupnika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, ali kako je u međuvremenu produžio mandat na mjestu zamjenika ministra za civilne poslov, mjesto u državnom parlamentu je zauzeo tek u 2012. godini. Na općim izborima 2014. ponovo je osvojio ovaj mandat.

Ovaj izbor je veliko priznanje i potvrda međunarodnog kredibiliteta Šepića, ali i velika pobjeda za BiH, jer se radi o jednom od najznačajnijih i najutjecajnjih odbora unutar Vijeća Evrope, sa svih 47 zemalja članica, od kojih su većina i članice Evropske unije.

Šepić je od 2002. godine bio poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH u dva mandata, a drugi mandat je prekinuo 2007. godine jer je imenovan za zamjenika ministra civilnih poslova BiH. 

Za poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH izabran je na općim izborima 2010. godine. Međutim, kako je novi saziv Vijeća ministara potvrđen tek početkom 2012. godine, Šepić je do tada produžio mandat na mjestu zamjenika ministra civilnih poslova pa je mjesto u državnom parlamentu zauzeo tek u 2012. godini.

Na općim izborima 2014. ponovo je osvojio mandat u Parlamentu BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije