Nezavisni blok: Tri mjere za poboljšanje statusa penzionera

Radiosarajevo.ba
Nezavisni blok: Tri mjere za poboljšanje statusa penzionera
Naša nova ekonomska politika želi popraviti status jedne od najugroženijih kategorija stanovništva, rečeno je na savjetovanju o temi „Mogućnosti i vizije razvoja nove penzione politike u BiH“ u organizaciji Nezavisnog bloka.

Na skupu su se obratili predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, Salko Sokolović, šef Kluba poslanika NB u Parlamentu BiH, Muharem Karamujić i Faruk Hadžić, članovi Predsjedništva NB-a i eksperti za program nove ekonomske politike Nezavisnog bloka, kao i Mehmedalija Rapa, predsjednik Izvršnog odbora Saveza penzionera FBiH, Omer Efendić, predsjednik Skupštine Saveza penzionera FBiH, te predstavnici drugih penzionerskih udruženja, Saveza samostalnih sindikata, univerziteta i medija.

Uvođenje sistema prilagođavanja penzija sa inflacijom i rastom BDP-a, zatim osnivanje investicionog fonda pri Federalnom zavodu PIO/MIO, što podrazumijeva efikasno upravljanje imovinom Zavoda, te uvođenje privatnog penzionog fonda, koji bi bio u interesu ljudi koji ulažu u vlastite penzije i ne bi bio dio postojećeg sistema u kojem najveću korist od takvih ulaganja imaju komercijalne osiguravajuće kuće“, rekao je Karamujić.

Predstavnici penzionerskih udruženja izrazili su zadovoljstvo da se o ovoj temi govori u Parlamentu BiH.

“Danas sam radostan jer vidim da se pojavljuju političke snage koje žele vratiti dostojanstvo penzionerima i početi rješavati njihove probleme”, rekao je Mehmedalija Rapa.

Omer Efendić je podržao ovaj pristup NB-a te se zahvalio na partnerskom odnosu i naveo činjenicu da po prvi put jedna politička stranka ovako nastupa prema penzionerima.

Zaključeno je da ovo savjetovanje predstavlja novi pristup u kojem se na transparentan i javan način pokušavaju pronaći najbolja rješenja za aktuelna pitanja, u koja svakako spada i pitanje statusa penzionera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije