Saopćenje / Senad Šepić: "Cijenim poziv američke i EU administracije, ali..."

27. 01. 2022. u 21:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Nezavisni blok oglasio se povodom pregovora u Neumu o izmjenama izbornog zakonodavstva, a saopćenje prenosimo u cijelosti.

"Nezavisni blok i ja lično dobili smo poziv da učestvujemo u razgovorima o izmjenama izbornog zakonodavstva u Neumu. Cijenim poziv američke i EU administracije, ali sam se, i uz konsultacije sa predstavnicima partnera u koaliciji Država morao zahvaliti na njemu.

SAD i EU su naši najvažniji saveznici, nemam dileme.

Međutim, M. Palmer i A. Eichhorst su upali u zamku etnonacionalnog anahronizma koji je D. Čović ucjenom nametnuo kao jedinu opciju u tim razgovorima, a u isto vrijeme Čović i njegov HDZ drže taocem Federaciju BiH već tri godine. S druge strane, Milorad Dodik neskriveno ruši Ustav i zakone Bosne i Hercegovine...

Ne želimo biti samo nekakav demokratsko-stranački ukras Čoviću i Izetbegoviću, na što su zbog vlastitog ega i potrebe bitnosti u njihovoj nebitnosti pristali neki drugi stranački šefovi.

Bosna i Hercegovina je država koja treba rješavati otvorena pitanja u svojim institucijama i podrška međunarodnih partnera je dobrodošla i važna, recimo, poput stavova Venecijanske komisije…

Nezavisni blok i koalicija Država zagovaraju izgradnju i poštovanje ove države i njenih institucija i zato, u ovakvim okolnostima, ne vidimo svrhu učešća u razgovorima na ovu temu i u trenucima kad se na institucije BiH nasrće žešće nego ikad ranije", poručio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)