Šemsudin Mehmedović o Dodikovom intervju za HRT: Da vidim ko će poslije ovoga...

2
Radiosarajevo.ba
Šemsudin Mehmedović o Dodikovom intervju za HRT: Da vidim ko će poslije ovoga...
Foto: Kolaž/ Dodik i Mehmedović / Mehmedović komentirao intervju Dodika za HRT

Poslanik SDA u Parlamentu BiH Šemsudin Mehmedović komentirao je nedavni intervju člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika za HRT.

Kaže da je tim intervjuom Dodik "uništio bilo kakvu mogućnost za dogovor oko izbornog zakona".

"Dodikov i Draganov cilj je da na cijelu BiH primjeni model 'Mostar bez izbora', a da za propast pregovora oko izbornog zakona optuže SDA i Bošnjake i Bosanske partije.

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Saznajemo: Bruno Akrapović uskoro bivši na Grbavici

Dodik je intervjuom za HRT 'potopio' bilo kakve izglede za dogovor o izbornom zakonu - ovaj Dodikov intervju je 'raznio' pregovore oko izbornog zakona.

Dodik je rekao indirektno da bi pristanak SDA na uslove Čovića značilo osnivanje trećeg entiteta. Što u suštini i jeste!", napisao je Mehmedović na Facebooku.

Podsjetio da kako je Dodik u tom intervju, na pitanje o izbornom zakonu, kazao da nije moguće da se izborni zakon donese do proljeća.

"To radimo od 2011. godine. Pa sad, ako neko zaista u sebi ima toliko optimizma da misli da je moguće, evo ja ću biti realist, mislim da nije moguće", podsjetio je Mehmedović na Dodikove riječi.

"Muslimani su sebe zarobili u tvrdnji kako to znači, ako se da pravo da Hrvati izabiru svoga, hrvatskog predstavnika u Predsjedništvo, da to znači treći entitet, a oni su navodno protiv trećeg entiteta. A ja opet mislim da bez trećeg entiteta nema nikakve Bosne i Hercegovine. Ja mislim da bi to bilo fer. I sve se može dogovoriti", kazao je tokom intervjua Dodik, na šta je također podsjetio Mehmedović.

"Zapravo je doveden na HRT da kaže da je udovoljavanje zahtjevima Dragana Čovića oko izbornog zakona i virtuelne etničke izborne jedinice - saglasnost Bošnjaka na treći entitet. Pa jasno da je ciljano izvedeno kako bi propali pregovori oko izbornog zakona. Koliko dugo?
Pa sam je Dodik rekao - pregovori traju od 2011", kazao je Mehmedovć.

Smatra da su ovim pregvori oko izbornog zakona završeni.

"Da vidimo ko će poslije ovoga uopće i razgovarati a kamoli pregovarati oko izbornog zakona. Time je zacementirao Bošnjake i bosanske stranke. Ko "primiriše" razgovorima oko izbornog zakona, poslije tvrdnje Dodika da pristanak Bošnjaka znači treći entitet, kod Bošnjaka će biti označen kao izdajica.

Ranije sam objavio post u kojem sam objasnio da su Dodikov i Čovićev cilj makro-repriza slučaja Mostara koji je bez izbora bio skoro deceniju.

Čini mi se da Dodik želi 'zakuhati' između Bošnjaka i Hrvata kako bi se kriza sa Izbornog zakona prenijela na cijelu BiH kako bi se cijela BiH pretvorila u Mostar 2013-2020. - bez izbora.

Pa je li neko stvarno misli da je Mostar cijelu deceniju bez izbora bio slučajna stvar? I da nije bio model za FBiH ili cijelu BiH?

To će omogućiti da se pregovori o novom Ustavu BiH vode van izbornih presinga, ali još važnije - da se vode godinama i godinama. Upravo je ta opcija otvorena.

Imaćemo kloniranje pokojnog Ljube Bešlića i njegovog supotpisnika na svim nivoima", zaključio je Mehmedović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije