Semir Efendić: "Nikako mi ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji"

18
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić: "Nikako mi ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji"
Foto: Kolaž / Semir Efendić, kralj Tvrtko

Semir Efendić, lider Stranke za Bosnu i Hercegovinu te načelnik Općine Novi Grad Grad u Sarajevu na društvenim mrežama oglasio se povodom gradnje spomenika Kralja Tvrtka I Kotromanića.

Naime, načelnik Efendić smatra neprimjerenim da se Kralj Tvrtko prikazuje kao neko ko je nosio "suknju".

Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Poznati trgovački lanac iz Hrvatske osuđen jer je kupce varao akcijskim cijenama

Semir Efendić objavio slike zgrade nove bolnice u Sarajevu: "Nije Frankfurt, nije Njemačka"

Semir Efendić objavio slike zgrade nove bolnice u Sarajevu: "Nije Frankfurt, nije Njemačka"

"Ideja gradonačelnice Karić o podizanju spomenika Kralju Tvrtku u Sarajevu je lijepa.
I nova lokacija na Marijn Dvoru je dobra. Ali mi nikako ne ide u glavu da je Kralj Tvrtko hodao u suknji. Mislim da je bilo mnogo primjerenije napraviti spomenik kralja kao konjanika kako je to u svim drugim evropskim državama koje su bile kraljevine", napisao je Efendić na svom Facebook profilu.

Izjava je izazvala brojne reakcije.

"Poštovani Semire, vladari su nosili haljine, stegnute pojasom i bogato ukrašene širokim trakama. Većina nošnje vlastele u srednjem vijeku je bila izrađena od skupocjenih tkanina uvezenih sa strane. Iz arhivskih dokumenata srednjeg vijeka, uglavnom iz dubrovačkih arhivskih spisa, spominju se haljine ad modum bosnensem, kao i pojas zvan centura larga bosignana, kao dijelovi nošnje bosanske vlastele. Ako pogledate stećke, vidjet ćete na predstavama (likovima) haljine čiji je jedan tip dosezao do koljena ili nešto niže i stegnut je pojasom", "Prije ovakvog komentara, bilo je potrebno barem se informisati o odjeći tog vremena (posebno vladara) i kako se i šta nosilo prema statusu koji su imali u tom periodu", "Gospodine Efendiću izuzetno Vas cijenim kao političara i čovjeka,ali vala na času historije ste spavali. Odjeća kralja Tvrtka je bila jednaka kao i svih vladara srednjeg vijeka", samo su neki od komentara.

Status Semira Efendića
Foto: Facebook: Status Semira Efendića

Kada je riječ o nošnji vladara u vrijeme srednjovjekovne Bosne, uobičajna kapa na glavi bila je kruna. Na novcima bana Stjepana II Kotromanića i kralja Tvrtka I Kotromanića prepoznajemo neke vrste kapa. Također, na osnovu nekih drugih prikaza možemo ustanoviti da su vladari nosili dugačke haljine, stegnute pojasom i bogato ukrašene širokim trakama.

Plašt je bio posebna karakteristika vladarske nošnje, a predstavljao je simbol vladarskog dostojanstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije