Šeki Radončić: Četničko orgijanje crnogorskih ministara i četnički nadvojvoda Dritan

7
Radiosarajevo.ba
Šeki Radončić: Četničko orgijanje crnogorskih ministara i četnički nadvojvoda Dritan
Foto: Privatni album / Šeki Radončić

Prisustvo ministre finansija i pravde Aleksandra Damjanovića i Marka Kovača obilježavanju "dana RS-a" u Banjoj Luci, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, izazvalo je oštre reakcije u javnosti Crne Gore i dosta pažnje u regiji.

Iako je Vlada Crne Gore saopćila da tobože "nije delegirala ministre da prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske u Banjoj Luci", mnogi su stava da je riječ o velikom međunarodnom skandalu.

Ne nose šubare, ali su četobani

Turković uputila protestno pismo Abazoviću: Prisustvo vaših ministara narušava međususjedske odnose

Turković uputila protestno pismo Abazoviću: Prisustvo vaših ministara narušava međususjedske odnose

Saobraćajna nesreća na Ilidži: Na terenu policija i hitna pomoć

Saobraćajna nesreća na Ilidži: Na terenu policija i hitna pomoć

"Prisustvo crnogorskog ministra finansija Aleksandra Damjanovića, i što je joj važnije, ministra pravde Marka Kovača na proslavi tzv. dana Republike Srpske u Banjoj Luci je, nažalost, još jedno četničko orgijanje u kojem su zaigrala dvojica ministara četničkog nadvojvode Dritana Abazavića", kaže za portal Radiosarajevo.ba poznati crnogorski novinar Šeki Radončić.

Prema njegovim riječima, radi se se o kontinuitetu oslobodilačke vlasti, koja u Crnoj Gori već dvije godine igra "četničko kolo".

"Sjetimo se da ni prethodni ministar pravde u crnogorskoj Vladi, Vladimir Leposavić, nije priznavao genocid u Srebrenici, te je zbog toga bio i smijenjen. Potom je premijer Dritan Abazović napravio neviđenu svinjariju u Srebrenici kada je izjavio, pred više od osam hiljada bošnjačkih mezara da tamo nisu "ubijani Bošnjaci, nego ljudi" i da taj genocid "nisu počinile vojske, već politike". Suma sumarum: kakav premijer – takvi i ministri. Ne nose šubare, ali su u pitanju iskonski četobani. Koji pokazuju neviđeni prezir prema više od stotinu hiljada pobijenih Bošnjaka, uglavnom žena, djece i staraca. I više od milion raseljenih".

Putin je dobio Miloševićevo odlikovanje

I sve bi to, veli, ostalo na balkanskom nivou da Milorad Dodik nije dodijelio Orden Republike Srpske sa ogrlicom - svom uzoru i meceni Vladimiru Putinu, "čije su ruke krvave do lakata u zločinima u Ukrajini".

"No, ako se vratimo u prošlost, na prvo obilježavanja 9. januara 1992. godine, vidjećemo da se opet radi o kontinuitetu i da je 'Dodikov orden' stigao u prave ruke. I da se Vladimir Putin više nego zasluženo našao u pravom društvu. Naime, nakon višegodišnjeg istraživanja uspio sam da dođem do liste svih dobitnika Karadžićevog ordenja i medalja koje je on dijelio svojim mentorima i saborcima, koji su kasnije dobili sudske presude da su ratni zločinci. I da ništa nije slučajno govori sljedeća činjenica: ratni zločinac Radovan Karadžić je svoje najsjajnije odličje Orden Republike Srpske sa ogrlicom, baš ovo koje je Dodik uručio Putinu, dodijeli balkanskom kasapinu Slobodanu Miloševiću. Pored Miloševića takvo priznanje je dobio samo još Patrijarh Pavle", podsjeća Radončić.

Vlada Crne Gore: 'Ministre nije delegirala Vlada, poštujemo teritorijalni suverenitet BiH'

Vlada Crne Gore: 'Ministre nije delegirala Vlada, poštujemo teritorijalni suverenitet BiH'

Odlikovanje zločinaca

Odmah iza njih, naglašava, ordenom Republike Srpske sa lentom odlikovani su i budući osuđeni ratni zločinci Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, kao i Radovan Karadžić koga je Narodna skupština RS-a odlikovala istim ordenom.

"Orden Nemanjića je 'zakučio' tadašnji opozicionar Milorad Dodik, bak kao i Miloševićeva pudlica - crnogorski predsjednik Momir Bulatović, te Radoslav Brđanin kasnije osuđen u Hagu na 32 godine zatvora. Visokim odličjem, Ordenom Njegoša, Karadžić je, između ostalih, odlikovao ljubitelje 'lepe reči', koji su propagirali rat, veliku Srbiju i etničko čišćenje. Tako je Karadžić 'Njegošem prvog reda' odlikovao četnika Novaka Kilibardu, dugogodišnjeg lidera tadašnje ultrašovinističke Narodne stranke kao i njegovog ratnog duga i etničkog čistača Trebinja Božidara Vučurevića. Isti orden dobio je profesor književnosti i ratni zločinac Miroslav Deronjić, osuđen u Hagu na deset godina robije", ističe ovaj poznati novinar.

Predstoje li nam neki novi Vukovari, Srebrenice i hladnjače?

Radončić tvrdi da "velikosrpsko zveckanje oružjem u BiH, na Kosovu, pa i u Crnoj Gori ne prolazi ispod radara međunarodnog faktora".

"Dakle, a to je gora varijanta, 'međunarodni faktor' vidi sve i veoma svjesno čini ustupke povampirenom velikosrpstvu, nadajući se da će tako sedirati Aleksandra Vučića i njegove vučiće u ove tri države. No, po mom mišljenju riječ je o velikoj grešci: ne možete vukove pustiti da haraju i čine što im je volja. Jer nam u tom slučaju predstoje neki novi Vukovari, Srebrenice, hladnjače pune ubijenih kosovskih Albanaca... Velike sile su napravile ogromnu grešku kada su, kao poseban entitet, priznale jednu očiglednu genocidnu tvorevinu kakva je, da se ne lažemo, Republika Srpska. Što potvrđuju i presude Haškog Tribunala. Tako su navikli vuka na jaganjetinu. Kojem sada opet iz čeljusti cure bale. Osim toga, ako stratezi velikih sila misle da će nekom vrstom kontrolisanog haosa, ojačati svoju poziciju na Zapadnom Balkanu – prave opet veliku grešku. U tom blatu, u tom svom prirodnom stanju, svjedoci smo, Rusija i Srbija se mnogo bolje snalaze", zaključio je Radončić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije