Sejfović i saučesnici prije pljačke banke kupili pancire i automobil

Radiosarajevo.ba
Sejfović i saučesnici prije pljačke banke kupili pancire i automobil
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Amel Sejfović
Na Kantonalnom sudu u Sarajevu danas je nastavljeno suđenje Amelu Sejfoviću i drugima, optuženim za pljačku skoro 300.000 KM iz Raiffeisen banke na Ilidži i ubistvo bicikliste Keme Bašića.

Amel Sejfović je uz velike mjere sigurnosti iz Kazneno-popravnog zavoda (KPZ) Zenica jutros prevezen u Sarajevo na nastavak suđenja u slučaju Sejfović i drugi, zbog čega je ranije i boravio u zatvorskoj jedinici KPZ-a Miljacka u Sarajevu, prije nego je početkom septembra pobjegao iz nje.

Podsjećamo, Sejfović je 3. septembra pobjega iz KPZ-a Miljacka u Sarajevu, uz pomoć nekolicine pomagača, te se osam dana krio na području općine Visoko, nakon čega je u velikoj akciji udruženih policijskih snaga iz cijele Federacije BiH uhapšen.

Nakon hapšenja,  prevezen je u Zenicu iz sigurnosnih razloga.

Danas je ponovo vraćen u Sarajevo, kako bi prisustvovao nastavku suđenja za slučaj pljačke Raiffeisen banke na Ilidži, kada je smrtno stradao biciklista Kemal Bašić. Sejfović se, prema optužnici u ovom slučaju, tereti za najteža krivična djela ubistva, pokušaja ubistva i oružane pljačke, prilikom koje je iz sefa ove banke ukradeno oko 300.000 KM.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je pred sudskim vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu uložilo materijalne dokaze u ovom slučaju.

Suđenju ni danas nisu prisustvovali svjedoci Aida Kulovac i Anel Sejfović za koje je utvrđeno da se nalaze na privremenom radu u Njemačkoj.

Tužilac Kantonalnog tužilaštva potom je sudskom vijeću uložio izvještaj sa uviđaja kojeg su sačinili pripadnici krim-policije MUP-a KS u kojem se navodi kako je na Raiffeisen banci razbijeno staklo, urušen strop, te kako je nastala materijalna šteta na objektu banke. Također, u izvještaju se navodi kako je u blizini pronađeno beživotno tijelo Keme Bašića uz biciklo koje je stradali vozio, te čahura jednog metka. 

U blizini je pronađeno i vozilo zaštitarske agencije koje je imalo oštećenje na vjetrobranskom staklu. 

Pripadnici MUP-a uviđajne radnje vršili su na lokalitetu Velike aleje, Stojčevca, te dijelu planine Igman. Na Stojčevcu je pronađena automatska puška koja je korištena prilikom pljačke, te putna torba u kojoj su se nalazila dva pancirna prsluka.

Također, uviđajnim radnjama je utvrđeno da su počinioci pljačke upotrijebili vatreno oružje, te je pronađeni i izgoreni automobil Alfa Romeo kojeg su koristili tokom pljačke, a u kojem su pronađene čahure metaka. Utvrđeno je da se pucalo i prilikom vožnje, odnosno tokom bijega nakon pljačke banke. Sudskom vijeću dostavljen je i crtež mjesta događaja kao materijalni dokaz.

Na videonadzoru banke zabilježena je osoba u dukserici sive boje sa maskirnim prslukom. 

Sudu je dostavljen i zapisnik o prepoznavanju osoba u MUP-u u kojem se navodi kako je Talić Ajdin uvrstio pet osoba na spisak među kojima se nalazio i prvooptuženi Sejfović kojem je Talić prodao dva pancir-prsluka. Sejfović je prsluke kupio u pratnji pet ženskih osoba koje je Talić također prepoznao.

Automobil Alfa Romeo kojeg su koristili prilikom pljačke kupili su od Emira Hasečića koji je prepoznao pet ženskih osoba koje su došle na primopredaju vozila. Sestra Amela Sejfovića Alma je kupila automobil od Hasečića, a uz nju je bila i Beširović Nizama. Priložena je i saobraćajna dozvola Hasečića iz Republike Slovenije.

Sudu je priložena i fotodokumentacija pisane prepiske putem portala Olx.ba na kojoj se vidi prepiska korisnika tvrtko1 i aidasarajevo o kupovini pancira, a potom i prepiska između korisnika aidasarajevo i emirhas koji su komunicirali prilikom kupovine vozila. Među kontakt podatke koji su dati preko portala Olx.ba dati su brojevi telefona Amela Sejfovića, Sejfovićevog oca Hazira i Beširović Nizame.

Dostavljena je i kompletna medicinska dokumentacija Avdić Elmedine i Ivazović Erne koje se navode kao oštećene u ovom slučaju.

Filijala Raiffeisen banke sa Ilidže dostavila je i zapisnik o stanju blagajne prije i poslije pljačke u kojoj se navodi kako iz blagajni 7 i nulte blagajne u kojoj se nalazio sef nedostaje 284.316,03 KM. 

Također, dostavljena je i fotodokumentacija kao prilog obdukcionog nalaza stradalog bicikliste Bašića kojeg je sačinio stalni sudski vještak Nermin Sarajlić.

Tužilaštvo je priložilo i zapisnike, dokumentaciju, te naredbe vršenja pretresa kod osumnjičenih osoba neposredno nakon pljačke.

Sejfovićeva sestra je prilikom pretresa dobrovoljno predala mobitel. Pretresena je i porodična kuća Sejfovića u ulici Sulje Jahića u kojoj su se nalazili Sejfovićev otac Hazir i sestra Alma, a prilikom pretresa je iz kuće oduzeta određena količina novca u valutama euro i KM. Također, oduzeta su i pisma prepiske, laptop, okviri za oružje, određena količina metaka, te fiskalni računi i SIM kartice. Od Sejfovićeve sestre oduzeta je također određena suma novca u valuti euro.

Od osumnjičenih Beširović Nizame i Hajrović Harisa oduzeti su mobiteli marke iPhone, a od Hajrovića i određena suma novca u valuti KM. I prilikom pretresa Sejfović Sanela oduzet je iPhone.

Talić Ajdin je dobrovoljno predao centralnu procesorsku jedinicu i mobitel, dok je od Hasečić Emira oduzet laptop i mobitel. Od svjedokinje Kulovac Aide također je uzet mobitel kojeg je svjedokinja dobrovoljno predala. 

Prilikom pretresa Šaketa Gorana također je oduzet mobitel.

Navedeno je i kako su osumnjičeni Baltić Semir, Ibišević Jasmin i Zečirević Tarik sporazumno priznali krivicu u ovom slučaju.

Sudu su dostavljene i ponude Saplasta i Penny Plusa zbog oštećenja tuđih stvari, te pregled sistematitacije radnih mjesta u Kazneno-popravnom zavodu Sarajevo.

Sudsko vijeće konstatovalo je da će se svjedokinja Aida Kulovac morati saslušati na nekom od narednih ročišta. 

Tužilaštvo je predložilo da se na u nastavku glavnog pretresa pročitaju iskazi osumnjičene Sejfović Alme u MUP-u KS i Tužilaštvu koje je dala u prisustvu advokata Fejzić Ahmeda, te iskazi osumnjičenih Ibiševića i drugih koji su sporazumno priznali krivicu zbog čega se je odbrana osumnjičenih pobunila navodeći kako je takav prijedlog nezakonit.

Sejfovićev advokat Muhidin Kapo je rekao kako će se o materijalnim dokazima očitovati u završnoj riječi, te kako prijedlog Tužilaštva smatra nezakonitim navodeći kako Sud može pozvati osumnjičene kao svjedoke, sa čim su se složili i ostali advokati odbrane obrazlažući kako je za saslušanje osumnjičenih koji su priznali krivicu potrebno uzeti u obzir i njihov položaj u ovom procesu.

Advokat Rusmir Karkin naveo je kako se materijalni dokazi ne odnose na njegovog klijenta Šakotu Gorana kojem je i mobitel vraćen nakon što je oduzet prilikom pretresa, a prijedloge Tužilaštva smatra preuranjenim i protivi mu se navodeći kako nije poznato da li će optuženi željeti svjedočiti.

Sudsko vijeće će se o prijedlozima Tužilaštva očitovati u nastavku glavnog pretresa koje je zakazano za 11. oktobar.

Prvoosumnjičeni Amel Sejfović je nakon suđenja ponovo prevezen u KPZ Zenica uz velike mjere sigurnosti.

sejfovic_izvodjenje_kantonalni_sud_rsa.jpg - undefined

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije