Sejdić: 'Posvećeni smo provedbi svih presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura'

2
FENA
Sejdić: 'Posvećeni smo provedbi svih presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura'
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Dervo Sejdić

Član Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i kandidat za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine Dervo Sejdić danas je na pres-konferenciji SDP-a kazao kako ta partija u svom programu ravnopravnosti građana i naroda ima program za zaštitu prava nacionalnih manjina, s fokusom na romsku zajednicu u BiH, kao politički, socijalno i ekonomski, obrazovno i kulturno najisključeniju kategoriju stanovništva u BiH.

"Oslanjajući se na 14 zahtjeva Europske komisije i EU prema BiH za evropske integracije BiH, na prvom mjestu je eliminacija ustavne diskriminacije", naveo je Sejdić, te dodao da je SDP posvećen provedbi svih presuda Suda za ljudska prava iz Strazbura.

O čemu su danas razgovarali Schmidt, Finci i Sejdić

O čemu su danas razgovarali Schmidt, Finci i Sejdić

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Black Tie 2 | Sud BiH objavio detalje odluke: Evo kome su izrekli mjere zabrane

Po njegovim riječima, SDP BiH u svom programu ima i način kako će djelovati u okviru pregovora o izmjeni Ustava BiH i Izbornog zakona, kako pripadnike nacionalnih manjina uvesti u viši nivo zaštite prava kroz političko zastupanje nacionalnih manjina i Roma.

Kaže kako prije svega treba pristupiti izmjeni Zakona o zaštiti prava nacionalnih manjina, harmonizirati ga sa Okvirnom evropskom konvencijom o zaštiti prava nacionalnih manjina. U vezi s tim, potrebno je pripremiti inicijativu sa kriterijem za izbor članova Vijeća nacionalnih manjina, kao savjetodavnog tijela na svim nivoima.

Sejdić je napomenuo da je SDP BiH, u okviru ekonomskih i socijalnih prava, posvećen rješavanju problema Roma, prije svega na utvrđivanju dosadašnjeg granta za implemantaciju akcionih planova iz oblasti obrazovanja, stanovanja, stambenog zbrinjavanja i zdravstvene zaštite Roma i taj grant nastojati pretočiti u državnu budžetsku liniju.

"Ovo napominjem zato što, kada imamo u državi privremeno budžetsko finansiranje taj grant se ne dodjeljuje i ne implementira. Treba ići s inicijativom da grant bude minimalno tri miliona KM, kao što je bio do 2015. godine", istaknuo je Sejdić.

Kaže da u okviru stambenog zbrinjavanja treba nastaviti kontinuitet rješavanja stambenih problema Roma na način izgradnje individualnih stambenih objekata i objekata kolektivnog socijalnog stanovanja Roma, s posebnim fokusom na legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u vlasništvu Roma.

Smatra da u programima zapošljavanja nacionalnih manjina, s fokusom na Rome, treba insistirati na uvođenju kvote za zapošljavanje unutar institucija i javnih preduzeća BiH.

"U programima obrazovanja Roma na univerzitetima insistirati na uvođenju kvota za prijem studenata Roma na budžetsko finansiranje", naveo je Sejdić.

Dodao je da u programima porezne politike i poticaja malih i srednjih preduzeća u vlasništvu Roma treba obezbijediti niže porezne stope na dobit u prve tri godine razvoja tih preduzeća.

Potrebno je izraditi i inicijativu za provedbu Zakona o zaštiti prava nacionanih manjina u vidu uspostavljanja redovnih programskih šema na javnim srevisim informisanja, promocije historije, kulture i jezika nacionalnih manjina na jezicima nacionalnih manjina.

"Bez obzira na to bio ja ili ne u Parlamentarnoj skupštini BiH, moje kolege u saradnji sa mnom će nastaviti da provode ovaj program. Ovaj program ćemo nastojati, u saradnji s civilnim sektorom i nevladinim organizacijama Roma usklađivati s potrebama romske zajednice i tako ga i pokušati provoditi u institucijama BiH", zaključio je Sejdić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije