Seizmolog Ivan Brlek za Radiosarajevo.ba otkrio ima li razloga za paniku u BiH

A. S.
Seizmolog Ivan Brlek za Radiosarajevo.ba otkrio ima li razloga za paniku u BiH
Twitter / Seizmolog Ivan Brlek

Ivan Brlek, seizmolog Federalnog hidrometeorološkog zavoda u razgovoru za Radiosarajevo.ba dao je komentar nakon serije razornih zemljotresa u Bosni i Hercegovini i Albaniji.

On je za naš portal rekao da je snaga zemljotresa u 10.19 sati koji je pogodio našu zemlju bila 5,2 stepeni po Richterovoj skali i minimalno 6 po Merkaliju.

Novi zemljotresi potresli tlo u BiH: U mnogim gradovima prekinuta nastava

Zemljotres koji je u 10.19 sati potresao Bosnu i Hercegovinu, bio je s epicentrom na 11 kilometara jugozapadno od Nevesinja. Snaga zemljotresa je bila 5,2 stepeni po Richterovoj skali i minimalno 6 po Merkaliju, potvrdio je seizmolog Ivan Brlek za Radiosarajevo.ba. Serija zemljotresa koja od sinoć potresa Balkan nastavljena je i jutros.

"Uobičajena pojava da se, nakon jakog zemljotresa na nekom području, u ovom slučaju Albaniji, događa tzv. slijeganje tla, koje može trajati čak mjesecima, što skoro svakodnevno uzrokuje nove jake potrese. BiH je u 10.19 sati zahvatio jedan takav, mogu kazati jačine 5.2 stepeni po Richteru", dodao je Brlek.

Na naše pitanje kakve su prognoze za naredne sate, dane..., Brlek je rekao:

''Za sada ne postoji velika vjerojatnoća pojave razornog zemljotresa na području BiH. Skoro svakodnevno ćemo bilježiti slabije zemljotrese, slične jutrošnjim, jer se na taj način oslobađa ta seizmička energija, o kojoj govorim, ali se s tim smanjuju i šansa za pojavom jakog potresa'',  podvukao je Brlek.

U BiH je stanje bolje nego u Albaniji, gdje prema posljednjim informacijama ima sedam poginulih i više od 650 povrijeđenih.

Jak zemljotres pogodio Bosnu i Hercegovinu

Serija zemljotresa koja od sinoć potresa Balkan nastavljena je i jutros. Prije nekoliko minuta Bosnu i Hercegovinu pogodio je novi zemljotres. M5.1 #earthquake (#zemljotres) strikes 85 km NW of #Sarajevo (Bosnia & Herzegovina) 4 min ago. Effects reported by eyewitnesses: pic.twitter.com/QmkaItuCrg - EMSC (@LastQuake) November 2, 2019 Prema informacijama iznosio je 5.2 po Richteru i u BiH se osjetio u 10:19 sati.

U našom zemlji nakon nakon tri zemljotresa u periodu od 10.19 do 11.08 sati nije prijavljeno da ima povrijeđenih. Epicentar zemljotresa je bio kod Blagaja.

''U Albaniji je u noći, oko 4 sata, na području grada Drača dogodio se zemljotres prilično razorne snage, magnitude od 6,4 stepen po Richteru, koji je izazvao veliku materijalnu štetu i odnio ljudske žrtve. U BiH ne treba dizati paniku, jer šanse za takvim zemljotresom su male'',  kazao je Brlek za Radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije