Šefik Džaferović: Vojna opsada Sarajeva je prestala, ali politička još traje

Fena
Šefik Džaferović: Vojna opsada Sarajeva je prestala, ali politička još traje
Foto: Fena / Šefik Džaferović

Prvi korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) dao je nemjerljiv doprinos i imao presudnu stratešku ulogu u odbrani države BiH i njenog glavnog grada, ali i odbrani i očuvanju temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Istaknuto je to večeras na svečanoj akademiji, upriličenoj u Sarajevu povodom obilježavanja 28. godišnjice ove proslavljene formacije, čiji su pripadnici demonstrirali neviđenu hrabrost i odlučnost u odbrani od agresije na BiH 1992-1995. godine.

Sudionike skupa pozdravio je i čestitke u povodu obilježavanja godišnjice formiranja Prvog korpusa uputio predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, potcrtavajući stratešku ulogu i misiju tog korpusa.

"Da je agresor uspio u svojoj namjeri na samom početku agresije, a naročito 2. maja 1992. godine, sasvim je izgledno da bi se vrlo teško odbranila i država BiH", kazao je Džaferović.

Istaknuo je kako se radi o korpusu koji je u najtežim uvjetima odbrane i uz ogromne žrtve branio i čuvao multietničko tkivo BiH i sve građane Sarajeva, bez obzira na etničku ili drugu pripadnost.

"Rat je prestao, ali borba za istinu još uvijek traje. Opsada je okončana, ali politička opsada Sarajeva još uvijek uveliko traje", upozorio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, naglašavajući riješenost da se istraje u izgradnji Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih građana i naroda.

Poručio je i kako slavna i časna odbrana glavnog grada BiH mora biti sačuvana od zaborava, jer samo zahvaljujući toj borbi Sarajevo je danas slobodan evropski i otvoren grad.

Čestitke istim povodom uputili su ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Hajrudin Grabovica i Nedžad Ajnadžić, jedan od ratnih komandanata Prvog korpusa ARBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije