Šefik Džaferović se sastao sa Antonijom Guterresom: "Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH"

2
Fena
Šefik Džaferović se sastao sa Antonijom Guterresom: "Međunarodne trupe imaju pravo prisustva u BiH"
Foto: Fena / Šefik Džaferović i Antonio Guterres

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović sastao se sa generalnim sekretarom Ujednjenih nacija Antonijom Guterresom.

Sastanak je održan na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u New Yorku.

Kako je saopćeno iz Džaferovićevog kabineta, razgovarano je o aktuelnoj međunarodnoj situaciji, kao i njenim implikacijama na stanje u regionu i Bosni i Hercegovini, a naročita pažnja u tom smislu posvećena je agresiji na Ukrajinu.

Razgovarano je i o doprinosu Ujedinjenih nacija kada je u pitanju implementacija Dejtonskog mirovnog sporazuma, a poseban fokus stavljen je na predstojeću raspravu na Vijeću sigurnosti o misiji EUFOR-a.

Šefik Džaferović se danas obraća Generalnoj skupštini UN-a, poznato o čemu će govoriti

Šefik Džaferović se danas obraća Generalnoj skupštini UN-a, poznato o čemu će govoriti

Predsjedavajući Džaferović je istaknuo da bi bilo dobro da Vijeće sigurnosti usvoji rezoluciju o EUFOR-u, ali je ponovio da ukoliko neka od stalnih članica eventualno uloži veto, međunarodne vojne snage imaju mandat da budu prisutne u BiH, na osnovu Dejtonskog sporazuma i ranijih odluka institucija BiH kojima se, bez vremenskih limita, odobrava to prisustvo.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine se sastao i sa predsjedavajućim Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Čabom Kerešijem.

Sagovornici su razmijenili mišljenja o međunarodnoj situaciji, kao i stanju u Bosni i Hercegovini, pri čemu je Džaferović naglasio da Ujedinjene nacije trebaju imati poseban senzibiltet prema Bosni i Hercegovini, s obzirom na posebnu historiju tokom 90-ih godina.

Predsjedavajući Džaferović se sastao i sa pomoćnicom generalnog sekretara za prevenciju genocida Alice Wairimu Nderitu.

Razgovarano je o aktivnostima Ujedinjenih nacija kada je u pitanju zaštita istine o genocidu u Srebrenici, kao i suzbijanje govora mržnje u vidu poricanja pravosudno utvrđenih činjenica o genocidu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije