Šefik Džaferović: Dosta je politizacije, nema više prepreka za Zakon o akcizama

Fena
Šefik Džaferović: Dosta je politizacije, nema više prepreka za Zakon o akcizama
Opozicioni poslanici i poslanici Saveza za promjene tražili su na današnjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH da se kao posebna tačka uvrsti Prijedlog za formiranje istražne komisije.

Ta komisije bi utvrdila koji je tekst zakona o akcizama usvojen, ali je većina u Parlamentu odbila je zahtjev.

Dopredsjedavajući Doma Šefik Džaferović (SDA) podvukao je da nema nikakve proceduralne prepreke za objavljivanje usvojenih zakona.

"Drugačije ne može biti. Zakon o akcizama u sve tri verzije je identičan, a to je ključni zakon. Postoje neke jezičke razlike kada su u pitanju druga dva zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda, ali kada se pogledaju sve razlike one ne utiču na smisao zakona", smatra Džaferović.

Ocijenio je da su zakoni sasvim jasni dodajući da neće biti bilo kakve prepreke u primjeni ovih zakona, sve drugo, stav je, bit će politizacija.

Predsjedavajuća Predstavničkog doma PSBiH Borjana Krišto (HDZBiH) potvrdila je da će u Službenom glasniku biti objavljena verzija teksta zakona koja je usvojena, podsjećajući na proceduru da se zakoni i odluke objavljuju na sva tri jezika i na dva pisma.

Dopredsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak (Hrvatska demokratska zajednica - HDZBiH) za Fenu pojašnjava da izmjene Zakona o akcizama nisu sporne, ali da su se pojavile nejasnoće u tekstovima izmjena druga dva prateća zakona i to bi, smatra, trebalo otkloniti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije