! / Šef boračke organizacije RS-a na sudu: Optužnica izmišljena, nisam kriv

10. 02. 2020. u 12:55:00 BIRN - Detektor.ba

Shares: 62

Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije RS-a (BORS), negirao je danas na Sudu BiH krivicu za pomaganje u genocidu u Srebrenici u julu 1995. godine, javlja BIRN - Detektor.ba.

Optužnica je potpuno izmišljena, ne osjećam se krivim. Izjašnjavam se da nisam kriv”, kazao je Savčić.

Sud BiH je 13. januara ove godine potvrdio optužnicu koja Savčića tereti da je u svojstvu komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba tzv. VRS-a planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti podređenih prilikom zarobljavanja više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na području Nove Kasabe, te njihovom nezakonitom zatočenju, zlostavljanju i ubistvima.

Prema optužnici, Savčić je od 11. do 15. jula 1995. godine na području Nove Kasabe svjesno pružio pomoć ostalim članovima udruženog zločinačkog poduhvata – Ratku Mladiću, komandantu Glavnog štaba VRS-a i Ljubiši Beari, načelniku za bezbjednost Glavnog štaba VRS-a, te drugim komandantima Drinskog korpusa i Zvorničke brigade, kao i jedinicama policije – da zarobe i po kratkom postupku pogube vojno sposobne muškarce Bošnjake iz srebreničke enklave te zakopaju njihova tijela, i na taj ih način unište kao etničku grupu na određenom prostoru.

Prvostepenom presudom Haškog tribunala Mladić je proglašen krivim i osuđen na doživotni zatvor za genocid i druge zločine počinjene u BiH, dok je Beara 2017. godine preminuo u zatvoru u Berlinu. Tamo se nalazio na izdržavanju doživotne zatvorske kazne na koju ga je osudio Haški tribunal.

Nakon što je negirao krivicu Savčiću će u narednom periodu početi suđenje.

 

KOMENTARI (1)