Sedam osoba optuženo za ubistva 57 civila 1992. godine u Milićima

Radiosarajevo.ba
Sedam osoba optuženo za ubistva 57 civila 1992. godine u Milićima
/ Radiosarajevo.ba
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine izvijestilo je da je podignuta optužnica protiv sedam osoba, koje se terete da su počinile ratne zločine nad bošnjačkim stanovništvom u mjestu Zaklopače, općina Milići.

Kako stoji u optužnici tužitelja Posebnog odjela za ratne zločine, ove osobe se optužuju da su, kao pripadnici policijskih i vojnih struktura Vojske Republike Srpske, u proljeće 1992. godine u mjestu Zaklopače izvršile progon i ubistva najmanje 57 civila, među kojima su se nalazili starci i 11 djece starosne dobi od četiri do 12 godina.

Za ovaj slučaj optuženi su:

  1. Pantić Radomir, rođen 6. januara 1964. godine u Vlasenici, državljanin BiH i Srbije,
  2. Vojvodić Blagoje, rođen 27. septembra 1962. godine u Vlasenici, državljanin BiH i Srbije
  3. Jolović Branko, rođen 4. septembar 1957. godine u Milićima, državljanin BiH,
  4. Milošević Milomir, rođen 22. jula 1961. godine u Vlasenici, državljanin BiH,
  5. Vukotić Nenad, rođen 2. maja 1960. godine u Milićima, državljanin BiH,
  6. Lošić Nikola, zv. „Niđo“, rođen 28. januara 1965. godine u Milićima, državljanin BiH,
  7. Bogičević Čede, rođen 4. marta 1971. godine u Vlasenici, državljanin BiH i Srbije.

Oni se terete da su osobno i izravno, automatskim i drugim oružjem ubijali žrtve, da bi kasnije sakrili njihova tijela, za kojima se tragalo duže od deset godina, tačnije sve do 2004. godine. Do danas identificirani posmrtni ostaci 54 žrtve iz Zaklopače, dok se za ostalima još uvijek traga.

Tužilaštvo BiH u saradnji s policijskim i sigurnosnim agencijama vodilo je veoma složenu i temeljitu istragu, tokom koje su prikupljeni dokazi o odgovornosti osumnjičenih za jedan od najtežih zločina počinjenih u tom dijelu BiH, nakon kojeg je veliki broj članova porodica stradalih trajno raseljen diljem BiH i svijeta.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, a uz nju je priloženo i više od 1100 materijalnih dokaza i za dokazivanje će biti pozvano 110 svjedoka i vještaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije