Sedad Dedić: Bh. građani su taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH

4
Fena
Sedad Dedić: Bh. građani su taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Održana sesija "Kruga 99"

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Zenici doc. dr. Sedad Dedić izjavio je danas na sesiji Asocijacije nezavisnih intelektualaca "Krug 99" da je jedan od najvažnijih izvora političke nestabilnosti u BiH kontinuitet otvorenog i prikrivenog miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH.

Govoreći kao uvodničar o temi "Kontinuitet udruženih iredentističkih poduhvata od referenduma '92 do danas" Dedić je rekao da, kada bi kojim slučajem SR Njemačka na isti ili sličan način uticala na političke odnose u Belgiji ili Švicarskoj jer tamo žive Njemci, ni te države nikako ne bi mogle postići političku stabilnost.

"Imao sam priliku čuti da je Michael Gahler, njemački zastupnik u Evropskom parlamentu, prošle godine pitao predstavnike HDZ-a Hrvatske - šta mislite da CDU Njemačke inicira izmjene Izbornog zakona u Belgiji jer tamo žive Njemci? Dobio je odgovor od prisutnih da je to neprihvatljivo i onda je Gahler rekao: Da. Upravo to Vi radite u BiH", naveo je Dedić.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Istakao je da su građani BiH taoci miješanja Hrvatske i Srbije u političke odnose u BiH, te da su dakle i Hrvati i Srbi kao građani BiH taoci miješanja tih zemalja u političke odnose u BiH.

Dedić smatra da se u odnosu na 92' politika susjeda i dijelova međunarodne zajednice nažalost nisu promjenili ali da postoji promjena sa ključne strane, jer su patriote osnažile u svim segmentima i zato svjedočimo ovakvo nervozno i netaktično djelovanje i domaćih i stranih protivnika slobodne BiH.

Naveo je da su određeni međunarodni politički centri izlobirani netačnim informacijama, poluinformacijama i određenim interesima, ali i da sloboda, pravna država, evropske vrijednosti i Bosna i Hercegovina imaju veliki broj prijatelja u Briselu, Vašingtonu, Istanbulu i svim drugim važnim svjetskim političkim centrima.

"Mislim da je krajnje vrijeme i da svi zajedno "skinemo prašinu" mirovanja, nijemog posmatranja i isprazne kritike sa sebe i da svako u svom području i u svom dometu nepokolebljivo i odlučno digne glas, aktivira se i stane u zaštitu sloboda i prava pravne države BiH. I ništa više i ništa manje nego je to propisano domaćim i međunarodnim pravom", poručio je Dedić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije