Sead Đulić: Sarajevo je danas fašistima odgovorilo svojom dušom

V.A.Z.
Sead Đulić: Sarajevo je danas fašistima odgovorilo svojom dušom
Foto: Radiosarajevo.ba / Sead Đulić

U Sarajevu se danas, dok se u Katedrali uz vodstvo kardinala Vinka Puljića održavala misa za Bleiburg, desio i mimohod antifašista, Sarajlija i svih onih koji su došli na Marijin-Dvor odati počast žrtvama ustaškog terora.

Antifašisti su potom prošetali do Vječne vatre.

"Po procjenama onih koji znaju baratati tim stvarima, kažu da je bilo oko deset hiljada", govori na početku izjave za portal Radiosarajevo.ba Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH, koji je i sam bio u mimohodu.

Đulić ni najmanje nije iznenađen brojem ljudi koji su danas došli:

"Mi poznajemo Sarajevo, vjerujemo u Sarajevo i znamo šta je duša ovoga grada. To je vertikala antifašističke opredijeljenosti Sarajeva. Ne od jučer, ne od prekjučer, već odvajkada. I onda kad nismo to zvali fašizam i antifašizam, ali bila je to borba protiv raznih neprijatelja i borba za slobodu.

Jer antifašistička borba je borba za slobodu, za jednakopravnost, za ravnopravnost, za ljubav, na kraju krajeva. Tako da je Sarajevo odogovorilo svojim dušom", poručuje Đulić. 

U ovim okolnostima, cijeni on, to je impozantan broj i snažna poruka svim neprijateljima, bilo koje vrste, i Sarajeva i BiH.

"Danas su građani ove zemlje poslali poruku kakvo Sarajevo i kakvu BiH žele u budućnosti. Mi, kao udruženje, učinit ćemo sve da još snažnije krenemo u izgrađivanje jedinstvenog antifašističkog, građanskog bloka koji će se suprotstaviti svim nemanima koji nas 30 godina uništavaju."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije