SDP BiH predao krivičnu prijavu protiv Fadila Novalića

Radiosarajevo.ba
SDP BiH predao krivičnu prijavu protiv Fadila Novalića
N1 / FDS
Socijaldemokratska partija (SDP) Bosne i Hercegovine predala je danas krivičnu prijavu protiv premijera Federacije BiH Fadila Novalića.

Prijava je podignuta i protiv njegovog zamjenika i ujedno ministra za rad i socijalnu politiku Veska Drljače te protiv doskorašnjeg vršioca dužnosti direktora Agencije za privatizaciju FBiH Drage Vrbića.

Kako je na na pres-konferenciji izjavio član Predsjedništva SDP-a Zoran Mikulić, razlog za to su "nezakonitosti i netransparentnost u privatizaciji 39,9 posto državnog vlasništva u Fabrici duhana Sarajevo".

Prema obrazloženju u prijavi, premijer i ministar su utjecali na donošenje odluke Vlade FBiH o načinu, odnosno metodu privatizacije Fabrike duhana.

Određena najniža početna cijena za prodaju dionica je 83,50 posto a nominalna vrijednost je 100 KM, tvrdi SDP.

"Pošto je titular udjela u vlasništvu Federalni parlament, a ne Vlada, prilikom donošenja odluke o prodaji je trebalo konsultirati Parlament, što nije učinjeno", kazao je također Mikulić.

Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Federalnog parlamenta Elvir Karajbić, koji se također obratio na ovoj pres-konferenciji, pozvao je rukovodstvo Doma da do 30. septembra zakaže vanrednu sjednicu o prodaji Fabrike duhana.

Zahtjev za sazivanje takve sjednice je već upućen rukovodstvu Predstavničkog doma, rekao je Karajbić. S druge strane, iz Vlade FBiH naglašavaju da se ovdje ne radi o privatizaciji, već o prodaji manjinskog udjela.

Premijer Novalić je izjavio na konferenciji za novinare 16. septembra da je Vlada u Fabrici duhana Sarajevo prodala manjinski udio, od 39 posto, te da se tu ne radi o privatizaciji.

"Vlada je vlasnik manjinskih dionica, a ne nekretnina unutar fabrike. Kupac je British American Tobacco preko svog registriranog fonda u Austriji", kazao je tada premijer.

Istovremeno je istaknuo da je prodaja išla putem berze, prvi put u historiji, i da su svi bili iznenađeni time, pa i ljudi na berzi.

"Ovakva prodaja podrazumijeva da nije bilo nikakvih preliminarnih dogovora ni s kim jer na berzi pobjeđuje onaj ko da i marku više", naglasio je tada Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije