Nakon grafita na Ciglanama želimo pretvoriti Sarajevo u uličnu galeriju

Enes Hodžić
Nakon grafita na Ciglanama želimo pretvoriti Sarajevo u uličnu galeriju
Grafit na velikim stepenicama u naselju Ciglane, koji oslikava jedan mali park prirode, prethodnih dana pozitivno je iznenadio građane Sarajeva. Nerijetko su prolaznici zastajali i divili se ovom malom remek-djelu uličnih umjetnika.

Kako smo saznali, riječ je o projektu pod nazivom Ciglane - park prirode, koji su na području ovog naselja proveli članovi Udruženja građana "Obojena klapa", u saradnji s udruženjem koje stoji iza Beton festa. Grafit, koji građanima Sarajeva stvara iluziju da se umjesto uz stepenice penju uz neko stablo uljepšao je definitivno ovaj dio grada, a tim povodom razgovarali smo s Benjaminom Čengićem, predsjednikom Udruženja "Obojena klapa" i jednim od autora ovog grafita.

"Cilj projekta bio je uljepšati životnu okolinu ljudi koji žive u ovom naselju, ali i dati pozitivnu energiju svim ljudima koji ovo područje koriste kao tranzitno područje ili se zadržavaju ovdje iz nekog razloga. Baš prije nekoliko dana javila mi se jedna prijateljica koja je rekla: 'Eh, hvala ti. Čim sam vidjela ovaj grafit dobila sam neku energiju i neki optimizam me prožeo.' U suštini to je naš glavni cilj, prenijeti svu pozitivnu energiju na ljude, uljepšati naš grad", kazao nam je Čengić objašnjavajući nastojanje autora grafita.

Projekt su inicirali stanovnici naselja Ciglane, koji su željeli doprinijeti uljepšanju svoje životne sredine.

"Projekt je realiziran na inicijativu stanovnika ovog naselja Denisa Challengera, koji se meni u martu mjesecu javio, moram da kažem striktno kao stanovnik ovog naselja, bez ikakvih političkih motiva. On je mene kontaktirao sa željom da se nešto promijeni u njegovom naselju, da se ono na neki način uljepša i da se skine ta prljavština, boja, svi ti potpisi, sve ono što ove stepenice, koje se vide iz velikog dijela grada, čini ruglom", rekao je Čengić, govoreći o inicijativi građana, istaknuvši posebno:

"Ovaj projekt nema nikakve veze s bilo kakvom političkom predizbornom kampanjom, kako bi neko mogao pomisliti".

"Obojena klapa" - sarajevski promotor ulične i alternativne umjetnosti

U razgovoru s Benjaminom Čengićem, predsjednikom Udruženja "Obojena klapa", pokušali smo saznati i kakvo je to udruženje, kada su nastali i kakav cilj žele ispuniti članovi ovog udruženja.

"Udruženje Obojena klapa postoji, formalno, od februara ove godine. To je udruženje koje, prvenstveno, ima za cilj promociju i razvoj ulične i alternativne umjetnost u globalu. Također, trudimo se da dio naših aktivnosti budu i filmovi, ali fokus je na uličnoj umjetnosti, muralima i radionicama koje planiramo u budućnosti", govorio je Čengić, inače apsolvent Akademije scenskih umjetnosti u Sarajevu, o samom udruženju.

Sarajevo kao ulična galerija

Sam kraj razgovora s Benjaminom Čengićem iskoristili smo za pitanje o budućnosti ovog udruženja, odnosno, o tome da li Sarajlije mogu očekivati još ovakvih projekata.

"Mislim da je ovo jedan projekt koji bi trebao otvoriti vrata ovoj vrsti umjetnosti za širu javnost i dati priliku da više radimo, da još više razvijamo i ovaj grad i ovu vrstu umjetnosti. Sarajevo može i trebalo bi očekivati još ovakvih projekata. Naša ideja i naš konačni cilj je da od Sarajeva napravimo svojevrsnu uličnu galeriju", optimistično je kazao Čengić, dodavši,

"Imamo veliki broj grafita na cijelom svom području, ali su oni nekako jednolični i većina njih su slični, bez poruke, bez stava. Naš cilj da što više promoviramo ove murale i da tu supkulturu dignemo na veći nivo, što će stvoriti neki potencijal od ovog grada u smislu ulične umjetnosti".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije