Osmospratno drvo i sunce na Ciglanama

Radiosarajevo.ba
Osmospratno drvo i sunce na Ciglanama
U četvrtak, 22.9.2016. godine, festival 3D anamorfne umjetnosti, pod nazivom Beton Fest je po otvorio svoja vrata Sarajlijama.

U novim prostorijama, koje će služiti i kao izložbeni prostor za neafirmisane umjetnike, najavljena je velika akcija iscrtavanja stepenica kod kosog lifta na Ciglanama, jedne od ikona Sarajeva, stoji u saopćenju.

"Ideja je nastala u saradnji sa Udruženjem građana ‘Obojena klapa’, na inicijativu stanovnika tog sarajevskog naselja, na čelu sa Denisom Challengerom. Po kontaktu smo odlučili da svoj festival pomjerimo i prilagodimo ovoj akciji zbog obima posla i činjenice da je ovo projekat od velikog značaja za Sarajevo, a pogotovo ovo naselje kojem je dosadilo gledati jednu od najprepoznatljivijih lokacija kako propada. Ideja je da za vrijeme festivala uradimo pet 3D crteža koje će spajati rijeka koja će teći niz stepenice." Izjavio je Adis Nović, direktor Beton Festa.

Naglasio je i da će, zbog obima projekta, ove godine to biti jedina lokacija na kojoj će posjetioci moći vidjeti 3D crteže, ali ne isključuje mogućnost organizovanja još jednog ovakvog festivala u skorijem periodu.

Benjamin Čengić, predsjednik Udruženja građana “Obojena klapa” je naglasio kako će ova akcija potaći građane i umjetnike da se više aktiviraju na projektima uljepšavanja grada i njegovih sadržaja. Drvo koje će se protezati na svih osam spratova i predstavlja život, sve njegove ljepote kao i prirodu koja nas okružuje. 

"Kao stanovnik ovog naselja, nisam više mogao gledati ovako lijep objekat propada te sam odlučio da, u svojstvu građanina, uradim nešto po ovom pitanju. Kontaktirao sam Udruženje ‘Obojena klapa’, a preko njih stupio u kontakt i sa Beton Festom i tako je ova saradnja zaživjela. Zahvaljujući Općini Centar smo uspjeli prikupiti potrebna sredstva za ovaj projekat i vjerujemo da ćemo ga do kraja septembra uspjeti realizovati", rekao je Denis Challenger, idejni tvorac projekta.

Festival će trajati u periodu od 22. do 25. septembra i bit će otvoren za javnost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije