100 mladih zajedno stvorili Park Zvjezdara u Mostaru

Radiosarajevo.ba
100 mladih zajedno stvorili Park Zvjezdara u Mostaru
Stotinu mladih iz više od 40 bh. gradova je zajedničkim snagama uredilo i obnovilo Park Zvjezdara u Mostaru u sklopu volonterske akcije, koja je bila jedna od glavnih aktivnosti dvodnevne konferencije SHL Event „Zajedno stvaramo“.

Konferencija je završena u petak prezentiranjem najboljih ostvarenja, te proglašenjem najboljeg projekta i SHL ambasadora aktivizma.

 „Ideja vodilja nam je bila da se mladi okupljeni na konferenciji bolje upoznaju sa gradom u kojem se konferencija održava, te na kreativan i mladalački način doprinesu razvoju tog grada. Stotinu mladih je očistilo park, obnovilo i osvježilo dječje igralište, klupe, sportski teren, napravili mural za mlade grada Mostara, te pokazali kako mlade osobe u dva sata dobrog druženja mogu pokrenuti lokalnu zajednicu i zajedno stvoriti bolje okruženje“, izjavio je Aldin Alić, koordinator u Fondaciji SHL.

Novi SHL ambasador aktivizma i najbolji projekt u 2016. godini

Ambasador aktivizma je zaštitno lice Fondacije SHL kojeg učesnici godišnje konferencije ove organizacije biraju na period od godinu dana. Za ovogodišnjeg SHL ambasadora aktivizma izabran je Srđan Petković iz Bijeljine, a u konkurenciji su bilo još i Vlaho Matić iz Neuma i Tamara Markešić iz Prozor-Rame.

Najbolji projekt koji je Fondacija SHL u proteklom periodu podržala takođe tajnim glasanjem biraju učesnici konferencije, a ove godine u najužem izboru su bila sljedeća tri: Volonterski eko kamp „Mladi za život“ organizacije „Milenijum“ iz Srpca; projekt „Oboji mladost“ omladinskih organizacija „Obojena klapa“ iz Sarajeva i „Deca Bezena“ iz Pančeva; te „Z.I.D. – Zajedno iznad diskriminacije“, projekt neformalne grupe mladih iz četiri lokalne zajednice u BiH. Najboljim je proglašen projekt „Oboji mladost“, koji se bavi uličnom umjetnošću i uljepšavanjem javnih prostora.

Konferencija pokazala šta motivirani i organizirani mladi mogu

Fondacija SHL je na konferenciji uručila nagradu Vijeću mladih Grada Mostara i United World College Mostar za „Street Arts Festival“ kao najuspješniji grassroot projekt koji je SHL podržao kroz Fond omladinskog angažmana. Ovaj projekt je od male lokalne inicijative prerastao u prepoznatljiv festival ne samo u državi već i u regionu, a Fondacija SHL ga podržava od samih početaka.

“Prvenstveno smo zadovoljni aktivnim učešćem mladih iz 40 gradova Bosne i Hercegovine koji su udružili snage i ponudili odlične ideje čija uspješna provedba može značajno unaprijediti njihovu poziciju u društvu. Veliko hvala svim učesnicima koji su dali smjernice Fondaciji SHL za unapređenje njenih programa i pozitivnoj energiji tokom dva jako produktivna i uspješna dana“, istaknula je direktorica SHL-a Aida Bećirović.

Ona je dodala da su u Fondaciji SHL oduševljeni ovogodišnjim eventom „Zajedno stvaramo“ te ponosni na sve mlade ljude koji su bili dio konferencije i koji su pokazali da motivirani i organizirani mladi mogu napraviti promjene u lokalnoj zajednici i bh. društvu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije