Pročitajte SDP-ove prijedloge amandmana na "korona-zakon"

E. M.
Pročitajte SDP-ove prijedloge amandmana na "korona-zakon"
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / S press-konferencije

Socijaldemokratska partija BiH je u parlamentarnu proceduru uputila je set amandmana na predloženi zakon o ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom COVID-19.

Kako je navedeno na press konferenciji, reakcija bh. javnosti, radnika, privrednika, akademske zajednice je da je predloženi zakon od strane Vlade Federacije BiH nedovoljan kako bi se ublažile ekonomske posljedice pandemije koronavirusa.

Pomoć privredi

Intencija amandmanima SDP BiH jeste: 

1. Donošenje zakona o minimalnoj plaći u Federaciji Bosne i Hercegovine kojim bi se ona značajno uvećala.

2. Subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

3. Subvenciju plaće za radnike zaposlene u poslovnim subjektima koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

4. Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte kojima je zabranjen rad zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

5. Oslobađanje od plaćanja doprinosa i poreza za poslovne subjekte koji su imali pad prometa zbog mjera vlasti u borbi protiv pandemije virusa COVID-19.

6. Zakonski moratorij na plaćanje obaveza po kreditima poslovnih subjekata, radnika i svih građana sa umanjenom kreditnom sposobnosti.

7. Povoljne kreditne linije za poslovne subjekte za oporavak od ekonomskih posljedica pandemije COVID-19 virusa, sa kamatnom stopom do 2%

8. Objava imovinskih kartona vlasnika poslovnih subjekata koji dobiju novčanu pomoć države.

9. Parlamentarni nadzor nad trošenjem sredstava na osnovu ovog zakona i značajniju ulogu parlamenta, kantonalnih skupština i općinskih i gradskih vijeća.

10. Plaćeno odsustvo roditeljima čija djeca zbog mjera vlasti ne mogu pohađati školske i predškolske ustanove.

11. Odgodu plaćanja poreza na dobit iz 2019. godine

12. Zabranu raskida ugovora o zakupu, kao i zabranu deložacije zakupoprimaca

13. Poreske olakšice za „freelancere“.

14. Smanjenje cijene električne energije za domaćinstva i privredu

Njemačka: 50 milijardi eura pomoći za male biznise, umjetnike i galerije

Njemačka ministrica kulture, izjavila je kako su u ovom trenutku, umjetnici ne samo potrebni, već su od vitalnog značaja. Njemačka vlada nudi pomoć kreativnom i kulturnom sektoru koji uključuje male biznise i freelancere od čak 50 milijardi eura. Ministrica kulture, Monika Grütters, izjavila je kako prepoznaju težak put kulturnog sektora, posebno velikog broja samozaposlenih ljudi koji se suočavaju sa ogromnim problemom.

Kako je rekao Damir Mašić, šef kluba zastupnika SDP u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH imajući u vidu da je Vlada FBiH koju vodi Fadil Novalić odbila poziv SDP-a da zajednički rade na izradi zakona, pozvali su klubove zastupnika vladajućih stranaka SDA-HDZ-DF-SBB da zajednički usaglase amandmane i poprave veoma loš zakon.

Formirati Vladu

Naglašeno je da ovaj paket amandmana košta oko 500 miliona KM te predlažu finansiranje iz ušteda rebalansom budžeta, prenamjenom sredstava, kreditnih sredstava, izdavanjem obveznica.

"Ovi prijedlozi su urađeni u saradnji s privrednicima i po uzoru na zemlje regiona, prije svega na Republiku Hrvatsku koja je za razliku od naše vlade reagovala na vrijeme i pravim mjerama. Ukoliko radnicima i privrednicima ne pomognemo sada, to će nas kasnije puno više koštati jer ćemo morati uzimati veća kreditna sredstva", kazao je Irfan Čengić, zastupnik SDP-a BiH u Parlamentu FBiH.

Na današnjoj press-konferenciji pozvali su i da se što prije formira Vlada FBiH, te su poručili da u tome mogu računati na SDP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije