Pandemija / Njemačka: 50 milijardi eura pomoći za male biznise, umjetnike i galerije

30. 03. 2020. u 19:23:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 124

Njemačka ministrica kulture,   izjavila je  kako su u ovom trenutku, umjetnici ne samo potrebni, već su od vitalnog značaja.

Njemačka vlada nudi pomoć kreativnom i kulturnom sektoru koji uključuje male biznise i freelancere od čak 50 milijardi eura.

Ministrica kulture, Monika Grütters, izjavila je kako prepoznaju težak put kulturnog sektora, posebno velikog broja samozaposlenih ljudi koji se suočavaju sa ogromnim problemom. Dodala je kako je Vlada itekako svjesna važnosti kulturne industrije te da pomoć stiže u što kraćem roku i sa što manje birokratije, piše Artnet.

Pomoć će doći u formi grantova stvorenih da pomognu u prevladavanju troškova kao što su zakupi prostorija i umjetničkih studija. Najmovi će također biti dostupni kao paketi pomoći malim biznisima da prevaziđu nastalu krizu.

Pored pomoći za umjetnički sektor i organizacije finansiranje će takođe biti usmjereno kao podrška medijskim radnicima.

Novac koji će stimulisati poslove i socijalnu sigurnost, bit će dostupan i freelancerima na period od šest mjeseci. Na ovaj način, troškovi života će biti reorganizovani i obezbijedit će svim umjetnicima sigurnost.

U svrhu olakšavanja krize, Vlada će osigurati dodatnih 10 milijardi eura pomoći. Ova uredba takođe osigurava umjetnike od moguće deložacije iz njihovih prostora ukoliko ne budu u mogućnosti da plate troškove stanarine. Krediti će također biti odloženi i umjetnici imaju mogućnost povrata poreza kao i reorganizaciju svojih troškova.

Međutim, proces ipak nije tako brz kako se čini. Dva umjetnika su se oglasila kako je aplikacija za olakšice komplikovana i prožeta birokratijom, sa preko 60 stranica sitnih slova.

Ipak, suma koju je Njemačka namijenila za pomoć daleko nadmašuje onu u drugim zemljama. Savjet za umjetnost Engleske odobrio je značajno manji paket pomoći u iznosu od 190 miliona eura. Muzej "Metropolitan" u New York-u pozvao je Vladu SAD da omogući muzejima širom zemlje pomoć od četiri milijarde dolara.

Donošenje novog zakona za vanredne situacije će imati značaj za institucije koje se finansiraju iz budžeta kao što su muzeji i druge institucije kulture. 

 

NEMA KOMENTARA