SDP traži smjenu predsjednice GIK Banja Luka: Imamo dokaze izborne krađe

1
Radiosarajevo.ba
SDP traži smjenu predsjednice GIK Banja Luka: Imamo dokaze izborne krađe
Foto: AA / Banja Luka

Socijaldemokratska partija BiH traži smjenu predsjednice Gradske izborne komisije Banja Luke Nade Batinar.

Zahtkev za njeno razrješenje uputili su Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Istakli su da će, ako CIK ne reaguje, smatrati i njih odgovornim "za evidentnu izbornu krađu", te će morati reagovati "nedemokratskim instrumentima".

"Jutros u 8.30 sati uputili smo prigovor GIK Banja Luka zbog zloupotrebe izbornog zakona članova biračkih odbora postavljenih na prijedlog stranaka vladajuće koalicije, jer nisu dozvolili prisustvo posmatrača SDP BiH i ostalih opozicionih stranaka na biračka mjesta", podsjetili su iz GO SDP BiH Banja Luka.

No, naveli su, Gradska izborna komisija nije reagirala te je nastavljeno cjelodnevno "tjeranje i onemogućavanje prisustva posmatrača opozicije.

Stoga su od Željka Bakalara, predsjednika CIK-a BiH, da odmah razriješi predsjednicu GIK NAdu Bakalar "jer je izborni proces u Banjoj Luci u potpunosti kompromitovan".

"Obavještavamo javnost da smo pismeni zahtjev poslali Centralnoj izbornoj komisiji BiH sa dokazima, te ukoliko ne reaguju smatraćemo ih isto odgovornim za evidentnu izbornu krađu te ćemo biti primorani reagovati nedemokratskim instrumentima", upozorili su u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije