KO SDP BiH Sarajevo: Mora se povećati broj testiranih na koronavirus

Radiosarajevo.ba
KO SDP BiH Sarajevo: Mora se povećati broj testiranih na koronavirus
Foto: SDP BiH / Kantonalna organizacija SDP-a

Savjet za zdravstvo Kantonalne organizacije SDP BiH Sarajevo zatražio je da nadležni organi, u okviru nove aplikacije koja je dostupna javnosti, objave tačan podatak o broju testiranih osoba na prisustvo novog soja koronavirusa.

"Iako se na stranici prikazuje tačan podatak o broju ukupno oboljelih u BiH i u KS, ono što zabrinjava jeste da nema podataka o broju testiranih na prisustvo virusa. Brojka od 611 osoba u samoizolaciji bi morao da bude alarm za intenziviranje testiranja i povećanje broja testiranih, kako bi se dobili tačni podaci o širenju virusa, umjesto da se građani i zdravstveni radnici drže u mraku", saopćeno je iz KO SDP BiH Sarajevo.

Napominju da se, prema strogim smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), moraju testirati svi sumnjivi slučajevi.

"Također, tražimo da se objavi i podatak o broju testova i setova za uzimanje uzoraka kojim raspolaže Bosna i Hercegovina. Javnost mora dobiti valjanu i pravovremenu informaciju o broju testiranih zbog širenja poluinformacije da je na području Sarajeva pored više od 600 pacijenata u samoizolaciji urađeno testiranje tek nekoliko desetina građana", dodaju iz KO SDP BiH.

Ističu da neobjavljivanje tačnih i decidnih informacija dovodi do početka širenja panike, što je nedopustivo.

Savjet za zdravstvo KO SDP BiH Sarajevo još jednom je izrazio zahvalnost zdravstvenim radnicima koji su istinski heroji na prvim linijama odbrane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije