SDP: Referendum o kandidatu za člana Predsjedništva BiH

Fena
SDP: Referendum o kandidatu za člana Predsjedništva BiH
Glavni odbor Socijaldemokratske partije BiH (SDP BiH) danas će na sjednici u Sarajevu razmatrati prijedlog odluke o raspisivanju referenduma članstva s pitanjem o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH iz ove partije.

"Statut SDP-a kaže da o pitanjima koja su od posebne važnosti za državu i SDP, članstvo može da se izjasni putem referenduma. Na referendumu pravo glasa imaju svi članovi SDP-a, a u ovom trenutku to je 42.726 članova. Želimo iskoristiti najveća demokratska dostignuća i pitati za mišljenje veći broj članova", izjavio je uoči sjednice predsjednik Glavnog odbora SDP BiH Saša Magazinović.

Dodao je kako vjeruju da će biti prihvaćen prijedlog da umjesto oko 150 članova Glavnog odbora ovu odluku u ime SDP-a donese skoro 43 hiljade članova te partije.

"Referendumsko pitanje koje je predloženo glasi – Da li smatrate da SDP treba da predloži kandidata za člana Predsjedništva BiH? Odgovara se sa 'za' i 'protiv'. Ukoliko ste zaokružili 'za' molimo vas da upišete ime osobe za koju smatrate da je u ovom trenutku najbolji kandidat SDP-a BiH za člana Predsjedništva BiH. Dakle, ostavljen je prostor svim članovima da kažu svoje mišljenje", dodao je Magazinović.

Kandidati koji su se dosad spominjali medijima, kao i svi drugi koji su možda manje bili u fokusu javnosti, kako je kazao Magazinović, na raspolaganju su članstvu. Napomenuo je da je odluka donesena na referendumu obavezujuća za sve organe, organizacije, pa samim tim i članove partije.

"Referendum će biti valjan ako na njega izađe najmanje pola od broja upisanih članova. Glavni odbor će danas imenovati referendumsku komisiju koja ima dužnost da provede ovaj proces, a prijedlog je da se referendum održi od 24. do 26. maja. Također je predviđeno da 27. maja bude održana Konvencija u Sarajevu na kojoj će biti saopšteni rezultati i eventulano predstavljen kandidat za člana Predsjedništva BiH u ime SDP-a", dodao je Magazinović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije