Nikšić kod Dragičevića: Tragedija je potresla građane, svi imamo iste probleme

Radiosarajevo.ba
Nikšić kod Dragičevića: Tragedija je potresla građane, svi imamo iste probleme
Foto: Facebook / Nermin Nikšić u posjeti porodici Davida Dragičevića
Lider Socijaldemokratske partije (SDP-a) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić posjetio je početkom sedmice, u Banjoj Luci, porodicu tragično stradalog Davida Dragičevića, čiji slučaj je potresao sve građane BiH.

On je informaciju o posjeti ovoj porodici objavio na svom Facebook profilu, dodavši da se ovakvi slučajevi u BiH ne smiju politizirati, nego da je potrebno doći do istine i pravde što prije.

"Došao sam ovdje prije svega kao roditelj. Tragedija porodice Dragičević potresla je sve građane BiH. Želim dati podršku porodici i građanima da se otkrije istina. Ništa manje i ništa više. Svi u BiH imamo iste probleme. Čvrsto vjerujem da samo  zajedno možemo da ih riješimo. Ovaj i slični slučajevi se ne smiju politizirati već svi moraju dati podršku da se dođe do istine i pravde", istaknuo je Nikšić.

Podsjećamo, nestanak Davida Dragičevića prijavljen je 18. marta, a porodica je nudila 100.000 KM za informacije koje bi dovele do njegovog pronalaska.

Aktivirao se i veći broj građana, koji se, pored policije, uključio u, nažalost neuspješnu, potragu za mladićem. Nakon pronalaska tijela ovog mladića 24. marta, nastupila je prava drama za njegovu porodicu i poznanike, koja traje do danas.

Nakon smrti počelo je utvrđivanje svih okolnosti smrti mladića, te iako je porodica tvrdila da je on ubijen, iz Ministarstva za unutrašnje poslove Republike Srpske izjavili su nakon obdukcije da je David pao u rijeku i utopio se. No, ta obdukcija pokrenula je brojne kontroverze zbog ponašanja odgovornog patologa, koji je izvršio obdukciju, a čija gestikulacija je otkrila da tvrdnje MUP-a RS-a možda i nisu tačne. Nakon toga, protiv njega je podnesena i krivična prijava, zbog navodne krađe koju je počinio u satima prije ubistva. Od tada do danas traje borba porodice Dragičević i brojnih Banjalučana u vezi sa slučajem smrti ovog mladića. Roditelji su organizirali i proteste u Banjoj Luci, a oni su intenzivirani posebno nakon sahrane Davida Dragičevića 7. aprila u Banjoj Luci.

Pojedini novinari iz Banja Luke u danima nakon pronalaska tijela otkrili su kako je u originalnom nalazu obdukcije stajalo kako je David preminuo nasilnom smrću.

Istovremeno, dok je otac Davida Dragičevića upozoravao državne organe za saučesništvo u ubistvu njegovog sina, iz MUP-a RS-a je poručeno kako oni ne kriju ništa u slučaju smrti Davida, te je u cijelom slučaju glavnu riječ vodio Draga Lukač, ministar za unutrašnje poslove RS-a. Ipak, protesti ne jenjavaju još uvijek, te je posljednja informacija iz Banja Luke stigla iz MUP-a RS-a, koji je najavio krivičnu prijavu protiv Davidovog oca, Davora Dragičevića, zbog njegovih optužbi na račun ministarstva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije