SDP predstavio izborni program: Nikšić uvjeren u apsolutnu pobjedu

Fena
SDP predstavio izborni program: Nikšić uvjeren u apsolutnu pobjedu
FOTO: Radiosarajevo.ba / SDP BiH predstavio Plan 10
Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine predstavila je izborni program za Opće izbore 2018., nazvan Plan 10, u kojem se predviđa povećanje minimalne plaće, uslova rada, te rasterećenje poslodavaca.

Sve navedene planove SDP-a BiH predstavio je predsjednik ove stranke Nermin Nikšić na događaju održanom u Sarajevu pod nazivom "Strateško planiranje SDP-a BiH". Pojasnio je da je riječ o okviru za izradu konkretnih zakonskih rješenja životnih problema građana BiH na koje su ukazali sami građani, dodavši da se SDP također planira baviti i rješavanjem niza drugih problema.

To su problemi u obrazovnom sistemu te stvaranje pretpostavki za rješavanje pitanja mladih ljudi, a posebno je izdvojio korupciju u BiH, podsjetivši da je naša zemlja po nekim anketama jedna od najkorumpiranijih u svijetu.

"SDP ima predviđene mjere koje će osigurati borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala, odnosno implementaciju konkretnih zakonskih rješenja", istaknuo je.

Napomenuo je da ova stranka u prošlom mandatu donijela rješenja za pitanja "federalnog USKOK-a" i odjeljenja Ustavnog suda te da su ti zakoni su stupili na snagu, ali da se ne primjenjuju.

Za ujedinjenje ljevice u BiH Nikšić je rekao da nije sadržano u Planu 10, ali po njegovom mišljenju važno da postoje kvalitetni izborni programi, kao i da stranke zajedno nastupe u onim oblastima u kojima je to moguće.

"U ovom trenutku to je Republika Srpska, sigurno se može pričati i o nekim kantonima, ali, nažalost, kada je u pitanju Federacije BiH, tu se mora imati jedinstven nastup, ne može se biti zajedno na jednoj listi, a na drugoj ne", smatra lider SDP-a BiH.

Pretpostavio je da će ovo pitanje na kraju rezultirati potpisivanjem sporazuma koji će garantirati da će "biti zajedno ili u vlasti ili u opoziciji nakon izbora".

Na pitanje novinara ko će biti kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH odgovorio je da ne želi spekulisati o tome, dodavši da će ova stranka sigurno imati svog kandidata, ali da će javnost o tome biti naknadno obaviještena.

Ipak, izrazio je čvrsto uvjerenje da će kandidat SDP-a za člana Predsjedništva BiH sigurno to i postati.

Osvrnuo se i na Centralnu izbornu komisiju (CIK) BiH, ocijenivši da je, nakon svih proteklih afera u vezi sa CIK-om, ovo tijelo najmanje nezavisno.

Zaključio je da bi dobro rješenje bilo da svaki klub u Parlamentarnoj skupštini BiH osigura po jednog predstavnika koji bi bio dio spomenutog tijela.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije