SDP predložio 19 zaključaka koje se odnose na suzbijanje pandemije

7
Radiosarajevo.ba
SDP predložio 19 zaključaka koje se odnose na suzbijanje pandemije
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Damir Mašić

Klub SDP-a u parlamentu FBiH za današnju sjednicu Predstavničkog doma predložio je 19 zaključaka, a odnose se na suzbijanje pandemije i posljedica pandemije.

Ovo je prijedlog zaključaka SDP-a:

1. Zahtjeva se od Vlade FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i Kriznog štaba FBiH, da donesu jedinstvene i pooštrene mjere koje će biti obavezujuće za područje cijelog entiteta, a u cilju jedinstvenog upravljanja krizom i cjelovitog suzbijanja širenja pandemije.

2. Zadužuje se Vlada FBiH da do 30. marta, kada je zakazana redovna sjednica Predstavničkog doma, izradi i uputi u proceduru novi Zakon o suzbijanju negativnih ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom COVID- 19.

3. Nalaže se Vladi FBiH da osigura jednokratnu novčanu naknadu za socijalno najugroženije koji boluju ili su prebolovali zarazu koronavirusom.

4. Svi privredni i poslovni subjekti, organi uprave i upravne organizacije koje se nalaze u sastavu ministarstava, javne ustanove, javni fondovi, javna preduzeća, dužni su organizirati rad od kuće, a ukoliko to nije moguće zbog prirode posla, rad u smjenama kako bi se smanjio broj lica koja istovremeno
borave u organizaciji.

5. Nalaže se Vladi FBiH da nastavi i dodatno intenzivira aktivnosti na daljnjoj direktnoj nabavci vakcina s ciljem dostizanja potpune imunizacije u što kraćem roku kod najmanje 2/3 stanovnika.

6. Nalaže se Vladi FBiH da po hitnom postupku dostavi Parlamentu FBiH prijedlog izmjena i dopuna budžeta FBiH za 2021.godinu u koji će uvrsititi dodatnih 24.000.000 KM za nabavku vakcina.

7. Nalaže se Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja da u skladu s članom 49. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti donesu odluku i osiguraju sredstva
za nabavku lijekova za liječenje oboljelih od koronavirusa, a prema specifikaciji i potrebama koje će odrediti Krizni štab FBiH.

8. Nalaže se zdravstvenim ustanovama u FBiH da odmah dostave informaciju o potrebama za medicinskim kisikom i zaštitnom opremom, a Federalnom zavodu zdravstvenog osiguranja da osigura sredstva za nabavku istih prema iskazanim potrebama.

9. Nalaže se Vladi FBiH da ograniči marže na sve lijekove i imunološke i vitaminske dodatke potrebne za liječenje i prevenciju zaraze koronavirusom.

10. Nalaže se Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH ograničavanje cijena laboratorijskih nalaza, testova i svih drugih usluga vezanih za dijagnostiku i liječenje koronavirusa u svim zdravstvenim ustanovama na području entiteta.

11. Traži se od svih zdravstvenih ustanova sa područja Federacije BiH da prošire smještajne kapacitete za COVID pacijente.

12. Nalaže se Federalnoj upravi za inspekcijske poslove i Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH da sprovodi maksimalno pojačanu i kontinuiranu kontrolu i nadzor nad poštivanjem donesenih naredbi i mjera.

13. Prema potrebama i zahtjevima Kriznog štaba FBiH vršit će se angažovanje kadrova i opreme Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ). Timovi FUCZ će posebno biti zaduženi za pomoć i podršku starijim i ugroženim kategorijama građana oboljelim od koronavirusa.

14. Zadužuje se Vlada FBiH da u, skladu s članom 55. Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, u cilju zaštite FBiH od unošenja i širenja koronavirusa, organizira i vrši sanitarni nadzor nad putnicima i
njihovim stvarima i nad sredstvima u međunarodnom saobraćaju.

15. Nalaže se Vladi FBiH, Ministarstvu zdravstva FBiH i Kriznom štabu FBiH da iniciraju formiranje stručnog koordinacionog tijela za kriznu komunikaciju sa Vijećem ministara BiH, Vladom RS i Distriktom Brčko radi sinhroniziranog sprovođenja mjera na području cijele države.

16. Traži se od Predsjedništva Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara da odmah propišu obavezu prilaganja negativnog PCR testa, ne starijeg od 72 sata, prilikom ulaska u Bosnu i Hercegovinu svim stranim državljanima.

17. Nalaže se Vladi FBiH da jednom mjesečno izvještava Predstavnički dom Parlamenta FBiH o sprovedbi usvojenih zaključaka.

18. Vlada FBiH i Krizni štab FBiH dužni su osigurati svakodnevno izvještavanje javnosti o epidemiološkoj situaciji objedinjeno za područje cijele FBiH, kao i po kantonima u određeno vrijeme.

19. Predstavnički dom Parlamenta FBiH iskazuje svoje nezadovoljstvo višemjesečnom indolencijom Vlade FBiH koja je rezultirala izostankom pravovremene nabavke vakcina i nepoduzimanjem mjera i aktivnosti
iz vlastite nadležnosti, a sve u cilju zaštite zdravlja i spašavanja života građana, posebno imajući na umu činjenicu da je odlukom Vlade FBiH proglašena epidemija na području FBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije