SDP u Skupštini KS: Pokrenuta inicijativa u slučaju nastanka prirodnih katastrofa

0
Radiosarajevo.ba
SDP u Skupštini KS: Pokrenuta inicijativa u slučaju nastanka prirodnih katastrofa
Foto: SDP / Skupština Kantona Sarajevo, SDP

Danas je u ime Kluba SDP BiH u Skupštini Kantona Sarajevo, zastupnica Jelena Pekić pokrenula inicijativu u kojoj se traži od Vlade Kantona Sarajevo hitno poduzimanje aktivnosti ka povećanju finansijskih sredstava za jačanje Kantonalne uprave civilne zaštite i Direkcije za robne rezerve za djelovanje u slučaju nastanka prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Nadalje, traži se od Vlade Kantona Sarajevo da se utvrdi stanje raspoložive opreme i spremnosti svih uključenih aktera za brzo djelovanje u slučaju nastanka prirodnih katastrofa i elementarnih nepogoda.

Svjedoci smo nemilih događaja u Turskoj i Siriji gdje je uslijed razornih zemljotresa poginulo hiljade ljudi, preko desetine hiljada povređenih. Teritorij Bosne i Hercegovine predstavlja jedan od seizmoloških aktivnijih dijelova Balkanskog poluotoka. Dodatno, područje Kantona Sarajevo je ugroženo i od poplava, pojave klizišta i požara, a koji će dodatno biti izraženi uslijed klimatskih promjena.

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Prvi maj - Praznik rada: Šta znače 'tri osmice' i zašto crveni karanfili

Tužne vijesti: U zemljotresu u Turskoj poginuo još jedan sportista

Tužne vijesti: U zemljotresu u Turskoj poginuo još jedan sportista

U date aktivnosti, Pekić je naglasila neophodnost uključivanja organizacija i udruženja koja djeluju u oblasti zaštite i spašavanja stanovništa gorske službe spašavanja, odredi izviđača, Crveni križ/krst, dobrovoljna vatrogasna društva, te realizovati programe redovne edukacije/obuke za sve aktere uključene u aktivnosti spašavanja i djelovanja u vanrednih okolnostima.

Dodatno, zastupnik SDP-a Samir Avdić je tražio da se promjeni zakonska regulativa koja uređuje oblast djelovanja civilnih zaštita – potrebna je izmjena federalnog Zakona o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, te podzakonskih akata odnosno pravilnika koji uređuju oblast nabavke materijalno-tehničkih sredstava u opštinskim, kantonalnim i federalnoj civilnoj zaštiti. Finansijska sredstva kojim službe civilne zaštite raspolažu godinama se ne uspijevaju utrošiti s obzirom na savremene potrebe zbog zastarjele zakonske regulative.

Skupština Kantona Sarajevo, SDP
Foto: SDP: Skupština Kantona Sarajevo, SDP

Avdić je naveo primjer JUS-a iz 80-tih godina XX vijeka, koji je još uvijek na snazi, a prema kojem možete nabaviti Gajgerov brojač velik poput skupštinske govornice, iako danas na tržistu postoje i oni veličine mobitela; ne možete nabaviti dron za potragu za osobama izgubljenim na nepristupačnim terenima ali dozvoljena je nabavka gas maski YU 79/6 iz sedamdesetih godina prošlog vijeka, itd.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije