Komisija / SDP o imenovanjima: Predsjedništvo BiH da koriguje odluku

15. 02. 2021. u 11:24:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Povodom posljednjeg imenovanja nova tri člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, SDP BiH poziva državno Predsjedništvo da koriguje svoju, kako navode, neustavnu, antidejtonsku odluku i imenuje Komisiju u punom sastavu od pet članova.

Napominju da je Predsjedništvo BiH 2016. godine iz sastava Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, jednoglasnom odlukom izbacilo dva međunarodna člana, čime je prekršen Aneks 8 Dejtonskog sporazuma i član III.5. Ustava BiH.

"Posebno zabrinjava činjenica da su izbačeni međunarodni članovi čija su uloga i postupci uvijek bili usmjereni zaštiti državnih interesa i promociji bosanskohercegovačkog nacionalnog identiteta. Iako je u neustavnoj odluci Predsjedništva navedeno da je ona privremenog karaktera, u sastav Komisije nikada nisu imenovana dva međunarodna člana, a sa neustavnom praksom je nažalost nastavilo i Predsjedništvo BiH u aktuelnom sazivu", navode iz SDP-a. 

Napominju da je na neustavnost sastava predmetne Komisije upozorio i Visoki predstavnik u BiH, a izbacivanje međunarodnih članova naišlo je i na osudu ambasada Kvinte i Republike Turske.

Važno je napomenuti da je međunarodna zajednica iskazala spremnost da u potpunosti finansira troškove angažmana međunarodnih članova Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

"Pozivamo članove Predsjedništva BiH koji se deklarativno zalažu za jačanje države i njenih institucija, što im je i osnovna dužnost, da koriguju svoju odluku i da, njenim cjelovitim popunjavanjem, rad Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH uvedu u zakonske okvire u interesu države BiH i očuvanja njenog pravnog poretka", zaključuju iz SDP-a. 

Podsjetimo, za članove Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika imenovani su Faruk Kapidžić, dipl. ing. arhitekture; Anđelina Ošap Gaćanović, magistar arhitekture i Zoran Mikulić, dipl. pravnik, sa položenim pravosudnim i advokatskim ispitom.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)