SDP ne odustaje, SDA i dalje protiv

Radiosarajevo.ba
SDP ne odustaje, SDA i dalje protiv


Ministri Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, svi sem onih iz reda Stranke demokratske akcije (SDA) BiH, danas su na sjednici u Sarajevu podržali Nacrt zakona o unutrašnjim poslovima FBiH. Nacrt ide u redovnu parlamentarnu proceduru, na dva čitanja (u oba doma Parlamenta FBiH).

Resorni ministar Predrag Kurteš, koji je i predložio dati zakon, konferenciju za štampu otvorio je riječima „nemojte me ništa puno pitati“. Do kraja susreta sa novinarima, ministar nije bio otvoren u svojim odgovorima, pa, naprimjer, nije odgovorio na pitanje da li će dati ostavku ako zakon, za koji se tako grčevito zalaže, u Parlamentu ne bude usvojen.

„Griješe svi oni koji tvrde da je zakon loš i da ugrožava operativnu i finansijsku samostalnost policije. Uvjeren sam da nisu u pravu, jer, ponavljam, ovaj zakon garantuje i operativnu i finansijsku samostalnost Federalnoj upravi policije (FUP). Kritičari neće da kažu da u važećem zakonu samostalnost nigdje nije eksplicitno navedena“, nastavio je Kurteš, te je citirao članove budućeg zakona (32. i 12.) koji navode kako će FUP imati osigurana sredstva u budžetu, kao budžetski korisnik, a unutar razdjela u Ministarstvu unutrašnjih poslova FBiH:

Konačan sud

„Mogu samo da vam kažem da je ovo jedino ministarstvo koje ima finansijsku neovisnost“.

Kako se radi o aktu koji je privukao toliko interesovanja, i političkog i medijskog, rekao je ministar, logično je da će doći do različitih mišljenja. Kurteš nije želio odgovarati na pitanja da li je OHR tražio povlačenje zakona iz procedure, kao ni to da ga je EUPM podržao; otkrio je tek toliko da se jučer sastala mješovita komisija u čijem su sastavu predstavnici OHR-a, EUPM-a, FUP-a, Ministarstva unutrašnjih poslova FBiH, te američke Organizacije za borbu protiv kriminala.

„Od stranaca smo dobili mišljenje Venecijanske komisije koje navodi da zakon ne istupa iz međunarodnih okvira“, rekao je Kurteš i napomenuo kako konačan sud može donijeti isključivo Parlament.

Konačno, Kurteš je priznao i da je pitanje izbora direktora policije osnovno pitanje zbog kojeg SDA nije podržala zakon.

Isti izbor direktora vrši se i na državnom nivou, i to za direktora Agencije za istragu i zaštite (SIPA). Ako može na državnom, zašto ne može na federalnom niovu“, upitao je on, iskazavši podršku FUP-u, pogotovo kada je riječ o istraživanju krivičnih djela terorizma, organizovanog i međukantonalnog kriminala i sprječavanje trgovine narkoticima.


Adil Osmanović ne očekuje prolazak zakona u Parlamentu

Na konferenciji je govorio i ministar SDA, Desnica Radivojević, ali ni on, poput Kurteša nije davao decidne odgovore. Na kraju je konkretnu izjavu novinarima dao Adil Osmanović, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, također kadar stranke SDA.

On ne očekuje da zakon prođe parlamentarnu proceduru.

Neusaglašeni stavovi

„Nije bilo potrebno da se zakon iznese na ovaj način, dok stavovi unutar pozicije nisu usaglašeni. Držim da će Nacrt, u ovoj formi, propasti u Parlamentu i da će biti vraćen Ministarstvu na razmatranje“, rekao je on i kazao kako SDA, Nacrt u ovom obliku, neće podržati u Parlamentu.

Osmanović je kazao i kako je podnio značajan broj amanadmana na Nacrt. Jedan od njih, o tome da Parlament vrši nadzor policijskih struktura, nije uvažen. Njegovo je mišljenje da lakoća, kojom će Ministarstvo i Vlada postavljati direktora policije, nije dobra, pogotovo ima li se u vidu rezerva OHR-a prema aktu. Ministar raseljenih lica očekuje da čelnici stranaka platforme na ovu temu uskoro i konkretno razgovaraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije