Nikšić i Komšić: SDP i DF spremili izmjene Izbornog zakona

E. H.
Nikšić i Komšić: SDP i DF spremili izmjene Izbornog zakona
Predsjednici SDP-a i DF-a Nermin Nikšić i Željko Komšić danas su održali zajedničku konferenciju za novinare

Nikšić je novinarima rekao da su veoma  intenzivno radili na rješenju izbornog procesa, zbog najavljenih prijetnjih HDZ-a da će uspostavljanje vlasti biti blokirano ako ne bude izmijenjen Izborni zakon. Naveo da su danas predali novi zakon pred Federalni parlament, a on je u skladu s ustavima BiH i FBiH i Izbornim zakonom

"Njime će se provesti presude Ustavnog suda BiH po apelaciji Bože Ljubića. Ono što je najinteresantnije jeste da izborni zakon BiH obavezuju Predstavnicki dom Parlamenta FBiH da utvrdi vičečlane izborne jedinice i da ih uskladi s popisom. U našem prijedlogu zakona koristili smo popis iz 1991. godine, jer nas tako zakon obavezuje, a pravili smo i simulacije s posljednjim popisom i rezultati su vrlo slični", rekao je Nikšić.

Dodao je da DF i SDP na ovaj način pokazuje da opozicija u BiH nije kriva zato što vlast ne funkcionira, a predstavili su ga nekim clanovima medjunarodne zajednice koji su ostali zateceni da smo mi napravili rjesenje takvog zakona.

Komšić je rekao da ovaj zakon treba promatrati u paketu sa zakonom koji rade i sa nekim drugim političkim opcijama, a koji bi trebao spriječiti izborne prevare. Uvele bi se, kaže, neke nove tehnologije u vezi s brojanjem glasova i samim izbornim procesom.

"Ovim zakonom koji predstavljamo danas rješava se popunjavanje mjesta Kluba Srba u Domu naroda, a ova norma je samo privremenog karaktera, kako ne bismo imali ponovo neke probleme kao što je recimo nepopunjavanje kluba jednog naroda. Ovaj zakon može se promatrati kao jedan od odgovora Draganu Čoviću, a mi to gledamo kao mogućnost da napravimo pomake u izbornom procesu, bez da iko bude izguran i prevaren. Daj Bože da smo mi u situaciji kao društvo i država da krenemo od početka i da primijenimo presude suda u Strassbourgu, kao sto su Zornić, Pilav, Sejdić - Finci i Slaka.", kazao je Komšić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije