SDP traži dopunu Krivičnog zakona: Treba stvoriti pravni okvir da se zaštite novinari

E. H.
SDP traži dopunu Krivičnog zakona: Treba stvoriti pravni okvir da se zaštite novinari
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / SDP traži dopunu Krivičnog zakona

Kluba zastupnika Socijaldemokratske partije BiH u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održao je press konferenciju pred početak današnje sjednice ovog Doma.

Kako je pojašnjeno ranije tema press konferencije je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona, koja se odnosi na dopune Zakona, kako bi se napad na novinare tretira kao napad na službenu osobu.

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Senaid Begić (SDP) ovom prilikom kazao je da SDP traži dopunu Krivičnog zakona FBiH.

"Veliki broj napada na novinare nas je ponukao da zatražimo da se u Zakon uvede kazneno djelo sprječavanje novinara u obavljanju posla. Ovisno od težine jedna kazna tretira kaznu zatvora od 3 mjeseca, a kad je teži napad predviđena kazna je do 5 godina", pojasnio je Begić.

SDPBiH_press_novembar2019_AKRSA2.jpg - undefined

Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: SDP traži dopunu Krivičnog zakona

Dodao je da se u BiH treba stvoriti pravni okvir koji će zaštititi novinare.

"Javnost je probudi kad se već desi. Sjetite se slučaja novinara Kovačevića, napada na kameru i mnogih drugih. Poenta je da se na vrijeme donese okvir i da nastupimo preventivno", kazao je Begić.

Poručio je da će biti kasno reagirati kad se napad desi.

"Vlada FBiH nije u roku od 30 dana dala svoje mišljenje. Mi smo ovo uputili onaj dan kad se dogodio napad na Radio Sarajevo. Od tada je prošlo više od 30 dana i nismo dobili mišljenje Vlade FBiH, pa smo ovo uputili Parlamentu FBiH", zaključio je Begić.  

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije