SDP BiH: "Turković, pozovi ambasadore i konzule na odgovornost"

6
Radiosarajevo.ba
SDP BiH: "Turković, pozovi ambasadore i konzule na odgovornost"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Bisera Turković

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine traži od ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisere Turković da od šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava (DKP) hitno zatraži podnošenje izvještaja o poduzetim aktivnostima na promicanju interesa Bosne i Hercegovine i pridobijanju međunarodne podrške za zaštitu suvereniteta i cjelovitosti Bosne i Hercegovine.

"Tražimo od ministrice Turković da u skladu sa svojim nadležnostima pozove na odgovornost bosanskohercegovačke konzule i ambasadore koji su iznimno dobro plaćeni za posao međunarodne afirmacije Bosne i Hercegovine i strateških interesa naše države.

Ovaj poziv upućujemo nakon što smo u komunikaciji sa našim partnerima i prijateljima, prvenstveno iz Partije evropskih socijalista, upoznati sa zabrinjavajuće niskim ili nepostojećim angažmanom državne diplomatske mreže u trenucima kada je pridobijanje međunarodne podrške od krucijalnog značaja za opstanak i stabilnost naše države.

Oglasio se MUP KS nakon tučnjave kod SCC-a: Uhapšene 3 osobe, dvije povrijeđene i oštećen automobil

Oglasio se MUP KS nakon tučnjave kod SCC-a: Uhapšene 3 osobe, dvije povrijeđene i oštećen automobil

Stanje i funkcionisanje DKP mreže bilo je na zabrinjavajućoj razini i prije trenutne krize zbog imenovanja niza nekompetentnih osoba na ambasadorske i konzulske pozicije, uz poslovično antidržavnički nastrojene kadrove SNSD-a. Njih je Predsjedništvo BiH imenovalo jednoglasno, ekspresno nakon izbora 2018. godine, smjenjujući ambasadore koje je prethodno predložila trenutna opozicija u entitetu RS", navode iz SDP-a.

Posljedica imenovanja osoba koje nemaju osnovno znanje i iskustvo iz diplomatije i onih koji otvoreno rade protiv države je potpuno urušavanje ugleda i značaja naše DKP mreže, smatraju iz SDP-a. 

Ističu kako je krajnje vrijeme da se u ovu oblast uvede red i mjerljiva odgovornost.

"Stoga, od ministrice Turković očekujemo da bez odlaganja od šefova DKP-a, posebno onih u Evropi i SAD-u, zatraži detaljne izvještaje o održanim sastancima sa predstavnicima država u kojim djeluju, te o drugim poduzetim aktivnostima koje bi doprinijele intenzivnijoj saradnji sa ovim državama sa ciljem sankcioniranja i zaustavljanja separatističkih i drugih aktivnosti promicanja podjela i segregiranja bosanskohercegovačkog društva, koje dovode do destabilizacije naše države i regije.

Na osnovu dobijenih informacija o kojim treba biti upoznata javnost, očekujemo da Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, pokrene procedure razrješenja inertnih i neaktivnih ambasadora i konzula, u najmanju ruku onih sa područja entiteta FBiH koji ne vrše svoju dužnost na zadovoljavajući način, te imenovanja onih koji posao ne doživljavaju kao plaćeni odmor i nagradu za stranačku lojalnost, nego kao ozbiljnu državničku dužnost", navedeno je u saopćenju SDP-a. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije