SDP BiH: Novo brukanje države na međunarodnoj sceni

Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Novo brukanje države na međunarodnoj sceni
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Nermin Nikšić

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDPBiH) smatra da "novo brukanje države na međunarodnoj sceni ponovno pokazuje neozbiljnost i nezainteresovanost Predsjedništva i Vijeća ministara BiH za stvarne strateške interese države".

"Činjenica da smo jedna od rijetkih država koja neće imati delegaciju na Međunarodnoj konferenciji o sigurnosti u Minhenu predstavlja skandalozan propust i uvredu građana Bosne i Hercegovine, posebno imajući u vidu brojne sigurnosne izazove s kojim se naša zemlja susreće", ističu u saopćenju iz SDP-a.

U posljednje dvije godine, navode dalje, svjedočimo dramatičnom srozavanju preostalog međunarodnog ugleda naše države.

"To je posljedica s jedne strane loših namjera pojedinih političara i stranaka, te nepismenosti drugih članova Predsjedništva BiH i Vijeća ministara u vezi međunarodnih odnosa i vanjske politike uopće. Činjenica da se za savjetnike za vanjsku politiku u Predsjedništvu BiH imenuju podobni kadrovi sa 'jaranskim' referencama, bez ikakve naobrazbe i iskustva u oblasti međunarodnih odnosa dodatno doprinosi lošem, odnosno nikakvom strateškom pristupu ovoj oblasti. Isti pristup je i pri imenovanju kadrova u Vijeće ministara BiH", piše u saopćenju SDP BiH.

Još jednom se pokazuje, kako navode iz SDP-a, "da se međunarodna politika ne može voditi kvazipatriotskim parolama, nego isključivo osmišljenim strateškim pristupom, savjesnim radom i znanjem, sa kojim su članovi Predsjedništva BiH i Vijeća ministara više nego deficitarni".

"Međunarodna konferencija o sigurnosti je najbolji primjer kako nesposobni i nestručni političari mogu cijelu državu učiniti nerelevantnom. Pokazuje se da politička kriza u BiH nije rezultat samo jednostranog destruktivnog ponašanja zlonamjernih političara, nego općeg nesnalaženja, diletantizma i nekompetentnosti vladajućih struktura na svim stranama", smatraju iz SDP-a BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije