SDP BiH: Nije to borba za interese RS, već za interese probranih tajkuna!

Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Nije to borba za interese RS, već za interese probranih tajkuna!

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine (SDP BiH) komentarisala je aktuelna politička dešavanja u zemlji. Posebno su se osvrnuli na najave o otcjepljenju RS-a. Saopćenje ove stranke prenosimo u cijelosti.

"Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine očekuje od pravosudnih organa države da konačno počnu raditi svoj posao, te da poduzmu konkretne mjere na podizanju optužnica i procesuiranju svih javnih dužnosnika koji pozivaju na podrivanje suvereniteta Bosne i Hercegovine ili učestvuju u takvim aktivnostima blokiranjem i opstruiranjem rada državnih institucija.

Krajnje je vrijeme da se sa formalnih osuda pređe na konkretna djela u pravcu zaštite države od sinhronizovanih napada koje u posljednje vrijeme provodi Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Milorad Dodik, uz očitu, pa i javnu, podršku susjedne Republike Srbije.

Mi, u SDP BiH, smatramo nedupustivim da Ured Visokog predstavnika ne izvršava svoju ustavnu obavezu zaštite pravnog poretka Bosne i Hercegovine, za što na raspolaganju ima sve pravne mehanizme. Alternativa krizi i stalnim tenzijama jesu iskreni razgovori i rad u interesu građana u cijeloj Bosni i Hercegovini.

Zato očekujemo da politički subjekti koji čine većinu na državnoj razini, gdje raspolažu pozicijama i resursima u izvršnoj vlasti, iznesu konkretan i jasan plan djelovanja na popravku ekonomske situacije u BiH, zapošljavanju, ostanku i povratku mladih, boljim penzijama i većom brigom za građane. To će biti najbolji odgovor svima onima koji, umjesto da se bave stvarnim svakodnevnim životnim problemima građana, planiraju blokade i nasrtaje na državu Bosnu i Hercegovinu.

Sve inicijative koje budu usmjerene na zaštitu države, njenih institucija i suvereniteta dobit će punu i nedvosmislenu podršku kadrova SDP-a BiH na svim razinama.

Posebno želimo naglasiti kako ovo nije sukob s građanima Republike Srpske koji su osuđeni na najniže penzije, nedostatak radnih mjesta, korupciju, nerazjašnjena ubistva i odlazak mladih tamo gdje ih neće kvalifikovati po tome kako se zovu i imaju li odgovarajuću člansku kartu.

Njima se posebno želimo obratiti s molbom da ne nasjedaju na tobožnju brigu vlasti u RS za njihovu sudbinu. Obični građani nemaju nikakve štete, niti koristi, od toga što je Ustavni sud BiH donio odluku u vezi s poljoprivrednim zemljištem u RS. Nije to nikakva borba za interese RS već za interese nekoliko probranih tajkuna koji će sada teže ostvariti svoje interese.

SDP BiH je spreman i opredijeljen sve svoje političke kapacitete staviti u funkciju zaštite države i svih njenih građana kojima je dosta lažne brige od koje im je svaki dan sve gore, dok su oni koji se, tobože, zbog njih žrtvuju svaki dan sve bogatiji", poručili su iz SDP-a.

Ustavni sud BiH spriječio pokušaj RS-a da otme imovinu države Bosne i Hercegovine

U toku je deseta posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine da Zakon o poljoprivrednom zemljištu ovog entiteta, kojom se ono knjiži na RS, proglasi neustavnim.

Tokom obraćanja na sjednici, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je, između ostalog, poručio: "Goodbye BiH, welcome RSExit!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije