SDP BiH: Dok vlast udara ratne bubnjeve, penzionere ubija siromaštvo

6
Radiosarajevo.ba
SDP BiH: Dok vlast udara ratne bubnjeve, penzionere ubija siromaštvo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Penzioneri na ulicama nakon ublažavanja mjera

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine  (SDP BiH) je putem svojih klubova u oba doma Parlamenta Federacije BiH uputila u proceduru Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH, čija je osnova zamjena indeksa potrošačkih cijena sa, objektivno, realnijim indeksom cijena hrane, kada je u pitanju godišnje usklađivanje iznosa penzija.

Ovaj prijedlog je urađen u saradnji sa ekonomskim ekspertima, te očekujemo kako će imati podršku parlamentaraca iz ostalih stranaka u ispravljanju višegodišnje nepravde prema penzionerima.

"Svjedoci smo kako je ova kategorija stanovništva decenijama unazad prva žrtva rasta potrošačkih cijena, cijene energenata i lijekova ili čak cijena osnovnih životnih potrepština.

Nova informacija iz Vodovoda: Danas bi bez vode moglo ostati još nekoliko sarajevskih ulica

Nova informacija iz Vodovoda: Danas bi bez vode moglo ostati još nekoliko sarajevskih ulica

Penzioneri u FBiH jedva sastavljaju kraj s krajem, jer su penzije sramotno niske.

Sve ovo ne dotiče previše Vladu Federacije BiH i premijera Fadila Novalića, za čijeg mandata se ništa konkretno nije uradilo za pomoć penzionerima, osim ad-hoc rješenja na nivou mjesečne humanitarne pomoći", poručuju iz SDP-a-

Očekuju kako će se umjesto lupanja u ratne bubnjeve i populističkog dokazivanja ko je veći patriota, politika vladajućih stranaka usmjeriti na povećanje životnog standarda građana, te da se u tome prvo krene od penzionera, koji su se najviše žrtvovali u prošlosti da bi mi danas imali društvo kakvo imamo.

"Sumnjamo da iko od vlastodržaca može i zamisliti da mjesečno preživi sa 380 KM, koliko iznosi najniža federalna penzija.

Na kraju, pozivamo i Savez udruženja penzionera Federacije BiH da podrže prijedlog izmjena ovog Zakona, kao prvog u setu zakona kojim želimo omogućiti da penzioneri konačno žive životom kakav zaslužuju", saopćeno je iz SDP-a BiH.

Prijedlog zakona možete pogledati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije