! / Predsjedništvo SDA: Sarajevo postaje najveći klaster u Europi

05. 08. 2020. u 15:48:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 592

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) je na danas održanoj sjednici raspravljalo o problemima koje je donijela pandemija koronavirusa, te o načinima borbe protiv posljedica pandemije sa zdravstvenog i ekonomskog aspekta.

Bakir Izetbegović kazao je da su mjere u borbi protiv pandemije dobre, ali da se ne implementiraju. 

"Moraju se striktnije implementirati, moraju se sankcionirati prekršioci. Sarajevo se pretvara, nažalost, u najveći klaster u Evropi i tu trebaju posebne mjere i posebna strogoća u implementaciji i tu se mora borba protiv COVID-19 osloniti snažnije na primarni i sekundarni nivo zdravstvene zaštite.

Očekujemo od Vijeća ministara da bez odlaganja usvoji kriterije za dodjelu i implementaciju sredstava predviđenih Budžetom institucija BiH za saniranje ekonomsko-socijalnih posljedica pandemija i da se fokusira na pravovremenu nabavku vakcina za stanovništvo BiH", rekao je predsjednik SDA.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić govorio je u uvođenju restriktivniji mjera i istaknuo je da je ekonomija krenula naprijed kada su ukinute mjere, ali da se broj zaraženih povećao.

On je poručio da se u FBiH neće uvoditi policijski sat niti bilo kakve druge restriktivnije mjere.

NEMA KOMENTARA