Izetbegović na obilježavanju postojanja SDA: Mi smo vezivo BiH

Radiosarajevo.ba
Izetbegović na obilježavanju postojanja SDA: Mi smo vezivo BiH
Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na mezaru osnivača Stranke demokratske akcije (SDA) Alije Izetbegovića na šehidskom mezarju Kovači počelo je obilježavanje 27. godišnjice rada i postojanja SDA.

Polaganju cvijeća prisustvovalo je rukovodstvo SDA, kantonalne i općinske organizacije SDA svih nivoa vlasti u BiH, kao i brojni članovi te političke stranke. Predsjednik stranke Bakir Izetbegović poručio je nakon polaganja cvijeća da je svaka godišnjica SDA period kada se podsjete puta kojeg su prešli.

Istaknuo je da je to "zaista historijski put". Izetbegović je podsjetio da je ukinut jednoumlje, jednopartijski sistem.

"Mi smo bili ti koji smo tada ponovo rizikovali slobode, odnosno ljude, a onda su rizikovali živote organizujući odbranu BiH. SDA je organizirala Patriotsku ligu, a ona je organizirala sve ostalo. Upravo kadrovi SDA su na nevjerovatne i do sada neispričane načine organizirali naoružavanje tih oružanih snaga koje su se pretvorile u moćnu Armiju RBiH", pojasnio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, ta Armija je preuzela inicijativu mimo svih očekivanja. Izetbegović je naglasio da je napravljeno 60 institucija u periodu od 1996. do 2006. godine.

"SDA je stalno bila motor zajedno s međunarodnom zajednicom. Neki dan mi je Milorad Dodik prigovorio kako smo mi Bošnjaci iskoristili međunarodnu zajednicu", kazao je Izetbegović koji je, kako je kazao, odgovorio da su oni imali tenkove.

Koristit ćemo sva sredstva da ovu zemlju unaprijedimo. Imali smo jedan zastoj te 2006. godine. U zemlji postoje, naglasio je, stranke koje se bave time kako da joj nanesu štetu, podijele, naprave neke nove entitete. Imate ovo, koja je vezivo ove zemlje, koja je generator u ovoj zemlji, koja nudi rješenje, vuče naprijed. Ne vara narod, govori istinu i nudi realna rješenja", dodao je Izetbegović.

Najavljeno je i polaganje cvijeća i učenje Fatihe na mezaru drugog predsjednika SDA Sulejmana Tihića u haremu Bijele džamije u Bosanskom Šamcu. Također, bit će održana i svečana sjednica u Sarajevu. SDA je osnovana 26. maja 1990. godine na Osnivačkoj skupštini održanoj u Sarajevu. Bila je to prva registrirana politička stranka nakon 45 godina jednopartijskog sistema u Jugoslaviji.

Programskom deklaracijom SDA je sebe definirala kao "Politički savez građana Jugoslavije koji pripadaju muslimanskom kulturno-historijskom krugu, kao i drugih građana Jugoslavije koji prihvataju program i ciljeve Stranke“.

Za prvog predsjednika SDA je izabran Alija Izetbegović. Izetbegović će na čelu Stranke ostati do oktobra 2001. godine, predvodeći Stranku i bošnjački narod u najdramatičnijem periodu bosanske historije. Na 3. kongresu SDA 2001. godine Alija Izetbegović se povukao s pozicije aktivnog predsjednika SDA, a za predsjednika SDA tada je izabran Sulejman Tihić. Na 6. Kongresu Stranke demokratske akcije 26. maja 2015. godine za predsjednika Stranke izabran je Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije