SDA upozorila na novu aferu oko nabavke kisika, stigao odgovor: Riječ je o praksi

6
Radiosarajevo.ba
SDA upozorila na novu aferu oko nabavke kisika, stigao odgovor: Riječ je o praksi
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iz SDA Zenica pozvali su istražne organe da ispitaju navode oko nabavke plina u Domu zdravlja Zenica te ističu da je u toj ustanovi "na pomolu afera oko nabavke medicinskog kisika".

"Dok afera Kisik potresa Banja Luku, na pomolu je afera oko nabavke medicinskog kisika u čijem je središtu Javna ustanova Dom zdravlja Zenica i direktorica dr. Mersija Kasumović, supruga gradonačelnika Fuada Kasumovića", navode iz SDA Zenica u saopćenju.

Naglašavaju da je iz Agencije za lijekove Bosne i Hercegovine medijima potvrđeno da kompanija Istrabenz plini d.o.o. Breza, preko koje je Dom zdravlja Zenica nabavljao medicinske plinove, nije registrirana niti je podnijela zahtjev za registraciju da bi bila proizvođač i distributer medicinskog plina.

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

SDA: "Zbog izbora Marina Vukoje Trojka je sva buduća imenovanja dala u ruke HDZ-u"

"Ostalo je nejasno kakav plin je isporučen i je li u pitanju medicinski kisik koji se koristi za liječenje oboljelih od korona virusa, ali se na osnovu objavljenog dokumenta jasno vidi da je zenički Dom zdravlja u jeku martovske pandemijske krize plin nabavio putem direktnog sporazuma sa navedenom kompanijom te da je ugovor potpisala lično dr. Kasumović", navode u saopćenju, piše N1.

Iz tog razloga, kako su istakli, pozivaju menadžment Doma zdravlja da javnost upozna sa pojedinostima vezano za navedenu nabavku, jer je zdravlje građana u ovom trenutku najvažnije.

"Pozivamo nadležne istražne organe da provedu istragu i utvrde da li je dr. Kasumović zloupotrijebila ili prekoračila ovlaštenja, a gradonačelnika Kasumovića da, ukoliko se utvrde zloupotrebe, smijeni suprugu sa direktorske pozicije, onako kako je na tu dužnost i postavio", istakli su iz SDA.

U međuvremenu, na adresu portala Radiosarajevo.ba, stiglo je saopćenje iz zeničkog Doma zdravlja.

"Dom zdravlja Zenica od 2014. godine pa do danas od firme Istrabenz plini d.o.o. Breza nabavlja medicinski plin, a riječ je o praksi ove zdravstvene ustanove koja je naslijeđena od prethodnog menadžmenta.

Nakon objavljenih natpisa u medijima, Dom zdravlja Zenica je kontaktirao firmu Istrabenz plini d.o.o. Breza, kako bi nam dostavili svu neophodnu dokumentaciju o kvaliteti medicinskog kisika koji se isporučuje.

Dom zdravlja Zenica sprovodi primarnu zdravstvenu zaštitu i ne bavi se zdravstvenom zaštitom koja spada u nadležnosti bolnica ili kliničkih centara. Medicinski kisik u Domu zdravlja Zenica koristi se u veoma malim količinama, s obzirom na to da nemamo na raspolaganju respiratore ili pacijente koji zahtijevaju značajniju kiseoničku podršku", navodi se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije