SDA podijeljena: Jedni su za Sebiju Izetbegović, a drugi za Denisa Zvizdića

Radiosarajevo.ba
SDA podijeljena: Jedni su za Sebiju Izetbegović, a drugi za Denisa Zvizdića
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Denis Zvizdić i Sebija Izetbegović

Sebija Izetbegović, supruga Bakira Izetbegovića predsjednika Stranke demokratske akcije predložena je kao kandidat za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda iz nekoliko općinskih organizacija, a krajnji rok za dostavljanje prijedloga je 30. april.

Sebiju Izetbegoviću predložili su OO SDA Vareš, Fojnica, OO Ilidža, OO Novi Grad, a pretpostavlja se da će to učiniti i Asocijacija žena SDA kao i Asocijacija Fatma, prenosi NAP.

Zanimljivo je da iako stranačke organizacije imaju pravo predložiti po tri kandidata, OO Novi Grad kandidirao je samo Sebiju Izetbegović. Ona je 10. marta u sali Općine Novi Grad održala tribinu, a dočekao je upravo Huso Ćesir, predsjednik OO SDA Novi Grad.

Izetbegović je dobila podršku i OO Centar, a osim nje predloženi su i Denis Zvizdić i Asim Sarajlić.

Općinski odbori u Novom Sarajevu i Starom Gradu predložili su samo Denisa Zvizdića kao kandidata.  

Za sada najmanji broj prijedloga stigao je za Šefika Džaferovića i Safeta Softića koji su također spominjani kao kandidati. Iako je predsjednik SDA Bakir Izetbegović spomenuo i ime Adila Osmanovića, njegova kandidatura za bošnjačkog člana Predsjedništva nije moguća jer ima prebivalište u bh. entitetu Republika Srpska.

SDA će 26. maja održati Konvenciju stranke gdje će zvanično predstaviti svog kandidata za Predsjedništvo BiH. Više je nego izvjesno da će u utrku za državni vrh BiH prvi put ući i jedna žena. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije