SDA: Tužilaštvo BiH odbija procesuirati izvršioce masakra na Markalama

Radiosarajevo.ba
SDA: Tužilaštvo BiH odbija procesuirati izvršioce masakra na Markalama
Foto: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Skandalozno je da ni dvadeset i pet godina nakon drugog masakra na Markalama Tužilaštvo Bosne i Hercegovine nije još uvijek procesuiralo neposredne izvršioce ovog monstruoznog zločina u kojem je ubijeno 43 i ranjeno 84 Sarajlija, navodi se u saopćenju SDA Sarajevo.

Saopćenje prenosimo u cjelosti:

U procesima pred Međunarodnim krivičnim tribunalom u Haagu dokazano je, van svake sumnje, da su masakr počinile snage tzv. Vojske Republike Srpske, zbog čega su zasad prvostepeno presuđeni Ratko Mladić i pravosnažno Stanislav Galić.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine ima obavezu da pronađe i kazni niže oficire i pripadnike VRS, koji su bili neposredni izvršioci ovog masakra, ali to očigledno trenutnom rukovodstvu Tužilaštva nije prioritet, jer im to ne dopuštaju njihovi politički mentori.

Apsolutna sramotna činjenica za Tužilaštvo BiH, na čelu sa Gordanom Tadić, jeste da postoje svjedočenja vojnika tzv. Vojske Republike Srpske, u procesima u Haagu, o tome kako su im komandanti brigada Sarajevsko-romanijskog korpusa direktno naređivali da granatiraju ambulantna kola i dženaze, a Tužilaštvo nikada nije napravilo nijedan korak na njihovom procesuiranju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije