BiH / SDA: Sramotna odluka suda, Alija Izetbegović nije bio pripadnik nacističkih snaga

05. 03. 2019. u 17:37:00 Fena

Shares: 0

Stranka demokratske akcije (SDA) smatra sramotnim izigravanjem zakona presudu Općinskog suda u Sarajevu (OSS) da se odbije tužba koju su članovi porodice rahmetli Alije Izetbegovića podnijeli protiv Milorada Dodika zbog klevete.

"Obrazoloženje Suda da je Alija Izetbegović historijska ličnost, te da o lažima i klevetama koje se o njemu smišljeno izriču treba da 'sudi historija' a ne sudovi kojima je to posao, smatramo nedopustivim izrugivanjem s pravdom i zdravim razumom", saopćeno je iz SDA.

"Čista je laž, a izrekao ju je Dodik, da je Alija Izetbegović bio pripadnik nacističkih snaga u Drugom svjetskom ratu i da je prisustvovao mučenju srpskih zarobljenika u logoru u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu", citat je iz saopćenja.

SDA u tom kontekstu konstatira da je, umjesto da postupa po Zakonu o zaštiti od klevete, uzme u obzir nedvosmislene dokaze da je Izetbegović bio pripadnik partizanskih snaga i da primjereno kazni laž o tome da je prisustvovao mučenju zatvorenika, Sud u Sarajevu  odlučio da sve treba "prepustiti sudu historije"!? 

"Ne želimo ulaziti u to da li je riječ o nedostatku profesionalne sudijske hrabrosti, nekompetentnosti ili o potpadanju pod neprimjerene političke utjecaje kojima je bh. pravosuđe, generalno, izloženo, ali je jasno da je Sud u Sarajevu ovim poslao poruku da je u BiH svakome i sve dozvoljeno, pa i iznošenje očiglednih laži", navode iz SDA.

Stranka, istovremeno, očekuje da se u drugostepenom postupku ovaj slučaj riješi u skladu sa Zakonom, a ne po bilo čijoj slobodnoj interpretaciji i političkoj kalkulaciji.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA