SDA protiv Povorke ponosa: Odustanite i ne unosite nemir među građane

Radiosarajevo.ba
SDA protiv Povorke ponosa: Odustanite i ne unosite nemir među građane
Foto: Radiosarajevo.ba / Sa sjednice KO SDA Sarajevo

Kantonalni odbor Stranke demokratske akcije (SDA) Sarajevo oglasio se danas povodom organiziranja Povorke ponosa, koja je zakazana za 8. septembar u Sarajevu.

Njihovo saopćenje prenosimo u cjelosti:

"Stranka demokratske akcije svojim političkim djelovanjem štiti slobodu i ljudska prava, od svog osnivanja do danas, po čemu je prepoznatljiva u Bosni i Hercegovini i izvan nje. Odlučni smo u borbi protiv svakog vida diskrimanicje u našem društvu, u cijeloj državi i po bilo kojoj osnovi.

Svaki građanin ove zemlje mora imati ista prava, bez obzira na rasnu, etničku ili religijsku pripadnost, političku ili ideološku opredijeljenost. Pravo na slobodan život, imovinu, zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i posao mora biti zagarantirano svakoj osobi, neovisno o njenoj seksualnoj orijentaciji.

Međutim, smatramo da u društvu kakvo je naše, koje njeguje temeljne vrijednosti i uz sve veće izazove savremenog doba nastoji sačuvati porodicu, javne parade i povorke LGBT osoba ne treba organizirati jer će se time samo produbiti jaz između ljudi različitih shvatanja, a ljudska prava neće dobiti novu vrijednost.

Zato pozivamo organizatore i vlasti u Kantonu Sarajevo da odustanu od organiziranja ovakvih manifestacija i bez ikakve potrebe ne unose nered među građane glavnog grada Bosne i Hercegovine."

Sve na temu Povorke ponosa možete čitati na ovom LINKU.

Povorka ponosa u BiH: Šta kažu Konaković, Čović, Prašović, ef. Velić

Povodom održavanja najavljene prve Bosanskohercegovačke parade ponosa koja je najavljena 8. septembra u Sarajevu javnost je burno reagirala. Portali i društvene mreže preplavljeni su govorom mržnje, prijetećim porukama i pozivima na nasilje. S druge strane, političari i javne ličnosti gotovo se ne oglašavaju. Prva bh. povorka ponosa u Sarajevu 8.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije