! / SDA: Pravosudne institucije BiH moraju hitno reagovati na prijetnje smrću Schmidtu

20. 04. 2022. u 19:37:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Iz Stranke demokratske akcije su se oglasili nakon upućenih prijetnji visokom predstavniku Christianu Schmidtu u Bosni i Hercegovini na današnjem skupu u Banjoj Luci.

"Pravosudne institucije Bosne i Hercegovine moraju hitno reagovati na prijetnje smrću koje su visokom predstavniku Christianu Schmidtu upućene na skupu kojeg je u Banjoj Luci organizirao SNSD.

Skandalozne i nedopustive prijetnje smrću izrečene u prisustvu i uz odobravanje člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i predsjednice entiteta RS Željke Cvijanović jasno su upozorenje da politika SNSD-a predstavlja ozbiljnu prijetnju stabilnosti i miru u Bosni i Hercegovini.

Od visokog predstavnika tražimo da poduzme sve neophodne korake i iskoristi mehanizme koji mu stoje na raspolaganju kako bi spriječio ugrožavanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, kao i da zaštiti lični integritet.

Pozivamo članice Vijeća za implementaciju mira, posebno Evropsku uniju, SAD i Veliku Britaniju da na drske prijetnje smrću visokom predstavniku u BiH odgovore na adekvatan način, potpuno izolirajući predvodnike politike koja ugrožava mir i stabilnost", navodi se iz SDA.

Podsjetimo, kako je portal Radiosarajevo.ba pisao ranije, u Banjoj Luci se održao danas skup  povodom nedavne odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta o zabrani raspolaganja nepokretnom imovinom.

Jedna od pjesama prisutnih bila je upućena i Schmidtu.

Tako su oni koji su došli na skup, u prisustvu Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH te lidera SNSD-a, pjevali:

"O moj Schmidte, ne kači se s nama - ubiće te lole vrljikama...".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (13)