SDA pozvala Mustafu Ružnića da podnese ostavku

Fena
SDA pozvala Mustafu Ružnića da podnese ostavku
FOTO: Fena / Mustafa Ružnić

Stranka demokratske akcije (SDA) pozvala je premijera Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafu Ružnića (A-SDA) da podnese neopozivu ostavku i suoči se s posljedicama narušenog autoriteta nakon što je u jučerašnjoj akciji Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapšen Ružnićev savjetnik Mirsad Topčagić (A-SDA).

Kantonalni odbor SDA u današnjem saopćenju navodi da navedena akcija SIPA-e pokazuje da je vladajuća A-SDA pretvorila institucije Unsko-sanskog kantona u "izvorište kriminala i korupcije".

"Obrazloženje Tužilaštva USK, koje kao razlog hapšenja Mirsada Topčagića navodi da je imenovani, koristeći službeni položaj, vršio pritisak na ministra [Damira] Omerdića (POMAK), pokazatelj je da A- SDA koristi mehanizme vlasti isključivo s ciljem prikrivanja različitih kriminalnih radnji iza kojih stoje njihovi kadrovi", navedeno je u saopćenju Kantonalnog odbora Stranke demokratske akcije.

Pozivajući kantonalnog premijera Ružnića na ostavku, SDA ujedno poziva koalicione partnere A- SDA da razmisle hoće li ovoj, „sada već kriminalnoj organizaciji, nastaviti osiguravati podršku da kroz različite mehanizme moći prikriva kriminalne radnje svojih kadrova“.

Prema saopćenju Kantonalnog odbora, SDA također traži da se osigura pravna i politička stabilnost u Unsko-sanskom kantonu i zaustavi narušavanje normalnog funkcionisanja kantonalnih institucija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije